Πραγματοποίηση Διαδικτυακής Ενημερωτικής Εκδήλωσης με Θέμα:«MyDATA: ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» , 24-02-2021

26.02.2021
Πραγματοποίηση Διαδικτυακής Ενημερωτικής Εκδήλωσης με Θέμα:«MyDATA: ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» , 24-02-2021
Πραγματοποίηση Διαδικτυακής Ενημερωτικής Εκδήλωσης με Θέμα:«MyDATA: ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» , 24-02-2021
 

Η πλατφόρμα MyData της ΑΑΔΕ και όλες οι εξελίξεις που αφορούν στη διαδικασία υλοποίησης του νέου συστήματος ηλεκτρονικών βιβλίων και ηλεκτρονικής τιμολόγησης από τις επιχειρήσεις, ήταν στο επίκεντρο της διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης, με Θέμα:

«MyDATA: ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»

 

που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ), την Τετάρτη 24/2/2021, την οποία χαιρέτισε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γεώργιος Πιτσιλής.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, η Πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ κ. Ελένη Κολιοπούλου, υπογράμμισε ότι η ψηφιοποίηση των συναλλαγών, η οποία λαμβάνει σάρκα και οστά, μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία μεγάλη και αναγκαία μεταρρύθμιση, η οποία όμως συνοδεύεται από προκλήσεις και αρκετές δυσκολίες. Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες νομοθετικές και φοροτεχνικές ασάφειες, που ακόμα δεν έχουν λυθεί και προκαλούν τις ανασφάλειες του επιχειρηματικού κόσμου και των συνεργατών του, ενώ τόνισε ότι διανύουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και η παραμικρή περαιτέρω επιβάρυνση των λειτουργικών διαδικασιών, αποτελεί κίνδυνο βραχυκυκλώματος για τις επιχειρήσεις.

Όπως είπε: «Κοινός μας στόχος σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ είναι να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση και η εξοικείωση με τη νέα πλατφόρμα MyData, η οποία θα αποτελέσει τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα για όλες τις επιχειρήσεις.Για το σκοπό αυτό ο Σύνδεσμος, εδώ και αρκετούς μήνες συνεργάζεται στενά με την ΑΑΔΕ, μέσω μιας ομάδας εργασίας που έχει συστήσει, στο πλαίσιο της οποίας συστηματικά συγκεντρώνονται και διαβιβάζονται: ερωτήματα, προβληματισμοί και επισημάνσεις που έχουν προκύψει από την πιλοτική χρήση της πλατφόρμας. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η διαδικασία ώστε να διατηρούμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να εξασφαλίζεται η απαραίτητη αλληλεπίδραση, ώστε να φτάσουμε στο επιδιωκόμενο στόχο που είναι: - η απρόσκοπτη χρήση και - η πλήρης αξιοποίηση της πλατφόρμας MyData».

Κλείνοντας το χαιρετισμό της η Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή και τα αρμόδια επιχειρησιακά στελέχη της ΑΑΔΕ κ.κ. Απόστολο Μπούτο, Ρένο Καραστάθη και Αντώνη Ντίνο, για την αποδοχή της πρόσκλησης του Συνδέσμου να παραστούν στην εκδήλωση καθώς και για την προσήλωσή τους στην επιτυχία του έργου και για τη μέχρι τώρα άριστη συνεργασία.

Από την πλευρά του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής, αφού ευχαρίστησε τον ΣΒΘΣΕ για την πρόσκληση, δήλωσε την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση αυτού του έργου, το οποίο υλοποιείται εξ ολοκλήρου με ίδιες δυνάμεις εσωτερικά τις ΑΑΔΕ και αποτελεί μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, λαμβανομένου υπόψη τη διαχρονικότητά της, το αποτύπωμα που αφήνει και τη νέα σχέση που εγκαθιστά ανάμεσα στις επιχειρήσεις και το δημόσιο, εν προκειμένου την ΑΑΔΕ.

Οφέλη προκύπτουν και για τις δύο πλευρές. Οφέλη για την επιχείρηση γιατί με την ψηφιοποίηση της λειτουργίας της απλοποιούνται οι υποχρεώσεις που σήμερα είναι έγχαρτες και χρονοβόρες και τα καθήκοντα των λογιστών περιορίζονται στις εργασίες που η επιστήμη τους καλεί και επιβάλει να επιτελούν, που είναι ο χαρακτηρισμός και η ορθή λογιστική αποτύπωση και μεταφορά των δεδομένων στις φορολογικές δηλώσεις.

Στην πλήρη ανάπτυξή του, όπως είπε, φιλοδοξούμε να απαλλαγούμε από τις καταστάσεις πελατών – προμηθευτών που δημιουργούν διάφορα προβλήματα, να δοθεί η δυνατότητα να επιταχυνθούν οι επιστροφές φόρων και οι φορολογικοί έλεγχοι να γίνουν πιο στοχευμένοι και δίκαιοι. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: “Όλοι μας είμαστε στην ίδια όχθη και επιθυμούμε ο υγιής ανταγωνισμός να μη νοθεύεται από φαινόμενα παραβατικότητας και φοροδιαφυγής. Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο σε αυτή τη μάχη είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία. Επιπλέον το μήνυμα που λαμβάνεται από τη μέχρι τώρα πιλοτική λειτουργία του συστήματος είναι πολύ αισιόδοξο, καθώς τα παραστατικά που έχουν ληφθεί μέσω της πλατφόρμας έχουν ξεπεράσει τα 13,4 εκ. και με την ενεργοποίηση του καναλιού διαβίβασης μέσω παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης υποβλήθηκαν άλλες 346.000, ρυθμός πολύ ικανοποιητικός.

Κλείνοντας, ο Διοικητής, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η ΑΑΔΕ επενδύει πολύ σε συνεργασίες όπως αυτή που αναπτύχθηκε με τον ΣΒΘΣΕ και άλλους φορείς πανελλαδικά, γιατί μόνο μέσω αυτών μπορούν να επιλύονται τα διάφορα προβλήματα και να ελαχιστοποιηθούν οποιεσδήποτε εμπλοκές πιθανόν παρουσιάζονται, όπως είναι φυσικό να γίνεται σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα.

Η ενημερωτική εκδήλωση συνεχίστηκε με της παρουσιάσεις των αρμόδιων επιχειρησιακών στελεχών της ΑΑΔΕ και συγκεκριμένα:

ο κ. Απόστολος Μπούτος, Σύμβουλος Πληροφορικής ΑΑΔΕ, αναφέρθηκε αναλυτικά στις δυνατότητες που προσφέρει σε μία επιχείρηση η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και παρουσίασε την αρχιτεκτονική του συστήματος διαβίβασης των παραστατικών.

o κ. Ρένος Καραστάθης, Προϊστάμενος της Δ/νσης Στρατηγικής Τεχνολογιών Πληροφορικής και project manager του έργου My Data, παρουσίασε το πλάνο εφαρμογής της πλατφόρμας και αναφέρθηκε διεξοδικά στις λύσεις που παρέχονται για τις επιχειρήσεις, ενώ τέλος,

ο κ. Αντώνης Ντίνος, Στέλεχος της Διεύθυνσης Ελέγχων και επιχειρησιακός υπεύθυνος του έργου, ανέλυσε την επιχειρησιακή πλευρά του έργου και τις τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν στη λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων και τον σκοπό που αναμένεται να εξυπηρετήσουν.

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση επί των ερωτημάτων και των παρατηρήσεων που κατατέθηκαν από τους συμμετέχοντες, καλύπτοντας μεγάλο εύρος προβληματισμών που έχουν προκύψει από την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος τόσο σε τεχνικό όσο και σε διαχειριστικό επίπεδο.

Ο Σύνδεσμος και η ΑΑΔΕ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την αγαστή συνεργασία μέσω της ομάδας εργασίας, προς όφελος των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Η Διαδικτυακή Ενημερωτική Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των επιχειρήσεων:      
A-
A
A+
Η προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό είναι η πρακτική ενσωμάτωσης για την εξασφάλιση ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν την αλληλεπίδραση ή την πρόσβαση σε ιστότοπους του Παγκόσμιου Ιστού από άτομα με σωματικές αναπηρίες, καταστάσεις αναπηρίας και κοινωνικοοικονομικούς περιορισμούς όσον αφορά το εύρος ζώνης και την ταχύτητα. Όταν οι ιστότοποι έχουν σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και επεξεργαστεί σωστά, γενικά όλοι οι χρήστες έχουν ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργικότητα.