1o Συμπόσιο Management

ΣΤΕΦΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ 1ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ MANAGEMENT ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Οι ραγδαίες μεταβολές, που επέρχονται στον τρόπο οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, επιβάλλουν την διαμόρφωση όρων έγκαιρης προσαρμογής τους, ώστε να συνεχίσουν να διατηρούν την θέση τους στην αγορά και να μπορούν να ανταποκρίνονται, με επιτυχία, στις συνθήκες του ανταγωνισμού.

Η διαπίστωση αυτή είναι κοινή στην επιχειρηματική κοινότητα και μόνιμη επιδίωξή της είναι να είναι αφενός ενήμερη για την ποιότητα και την έκταση των αλλαγών αυτών και αφετέρου έτοιμη ώστε να τις αφομοιώνει γρήγορα και με επιτυχία.

Ο Σύνδεσμος, γνωρίζοντας απόλυτα τις επιχειρηματικές προσπάθειες προσαρμογής στα νέα δεδομένα, αποφάσισε να συμβάλλει, με ενεργητικό τρόπο, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να διοργανώσει το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2005, στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα (ξενοδοχείο Ναϊάδες), το 1ο Ετήσιο Επιχειρηματικό Συμπόσιο Management Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος.

Πρόκειται για μία ενέργεια, η οποία φιλοδοξεί να παρέχει στους επιχειρηματίες και στα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων  υψηλού επιπέδου επιμόρφωση σε κρίσιμη ζητήματα, που αφορούν σε εξελίξεις  στην οργάνωση και την διοίκηση των επιχειρήσεων και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, και να διοργανώνεται κάθε φορά και σε διαφορετικό Νομό της περιφέρειας της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδος.

Τον Κεντρικός εισηγητή του Συμποσίου, που ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ALBA (Athens Laboratory of Business Administration), κ. Νικόλαος Εμπέογλου, από τους πλέον ειδικούς γνώστες του αντικειμένου στην Ελλάδα, προλόγισαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου κ. Ευριπίδης Ευλογημένος και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Απόστολος Παπαδούλης, ο οποίος χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες, εξήρε την προσωπικότητα του κ. Εμπέογλου, αναφέροντας ότι χαρακτηρίζεται από οξυδέρκεια, δυναμισμό, ευφυία, σύγχρονη αντίληψη και πλούσιες γνώσεις.

Ακολούθως, αναφερόμενος στο ξεκίνημα του πρώτου Ετήσιου Επιχειρηματικού Συμποσίου Management, ο κ. Παπαδούλης τόνισε ότι φιλοδοξία του Συνδέσμου είναι, να έχει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των επιχειρηματιών και των στελεχών τους, ώστε να διευρύνεται ο κύκλος της αξιοποίησης της νέας γνώσης και των νέων εργαλείων του Management στις επιχειρήσεις και αυτό να αποτελέσει το επιστέγασμα των δραστηριοτήτων κατάρτισης και επανακατάρτισης, που ο Σύνδεσμος διοργανώνει καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Από την πλευρά του, ο κ. Εμπέογλου, δημιουργώντας μία κατάσταση περιβάλλοντος επιμόρφωσης και επικοινωνίας, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την απόλυτη ελευθερία να αντιδρούν στα ερεθίσματα που δίνονταν και να εκφράζουν τις απόψεις τους, έδωσε την δυνατότητα σ’  αυτούς να απολαύσουν  μία ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία.

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία του Συμποσίου κάλυψε τρεις θεματικές ενότητες και συγκεκριμένα:

Σύγχρονη επιχείρηση, επιχειρηματικότης και ανταγωνιστικότης:

  1. Τι θα πει επιχείρηση στις αρχές του 21ου αιώνα ;
  2. Σε τι διαφέρει από την παραδοσιακή επιχείρηση, «επιχείρηση του 19ου αιώνα» ;
  3. Ποια είναι η σημασία της για την σύγχρονη κοινωνία και ιδιαίτερα για την κοινωνία των πολιτών ;
  4. Πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία την επιχειρηματικότητα ;
  5. Είναι αλήθεια ότι το σημερινό Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα προετοιμάζει τα παιδιά μας για να γίνουν υπάλληλοι ;
  6. Τι θα πει στην σύγχρονη εποχή «ανεργία»;
  7. Είναι δυνατόν να έχει μια κοινωνία υψηλή επιχειρηματικότητα αλλά χαμηλή ανταγωνιστικότητα ;
  8. Πως μπορεί να γίνει κάποιος επιχειρηματίας στην σύγχρονη εποχή ;

Μάνατζμεντ στην σύγχρονη επιχείρηση:

  1. Τι θα πει κουλτούρα «ανοικτής επικοινωνίας»;
  1. Γιατί είναι απαραίτητη στην σύγχρονη επιχείρηση;
  1. Πως μπορεί να αναπτυχθεί;
  1. Τι θα πει «Εταιρική Διακυβέρνηση»;
  1. Έχει σημασία μόνον για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Εταιρείες;

Το Μάνατζμεντ των Ανθρώπων στη σύγχρονη επιχείρηση:

  1. Πως εξασφαλίζεται η πραγματική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και εξουσίας στα στελέχη;
  2. Ποιά είναι η σημασία του συστήματος EVA (Economic Value Added);
  3. Σε τι διαφέρει από τα συνήθη συστήματα προϋπολογιακού ελέγχου;
  4. Τι συνεπάγεται για την οργανωτική δομή της επιχειρήσεως;
  5. Ποια είναι η θέση της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στην σύγχρονη επιχείρηση;
  6. Γιατί έχει σημασία η ανάπτυξη της Συναισθηματικής νοημοσύνης των στελεχών αλλά και των υπολοίπων εργαζομένων;

Ο κ. Εμπέογλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ειδικά χαρακτηριστικά της  Επιχείρησης του 19ου αιώνα, που χαρακτηρίζεται από μαζική εφαρμογή επιστημονικής σκέψεως στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της παραγωγής, στις φτωχές και αυταρχικές κοινωνίες της εποχής, με συνέπειες που βρίσκονται σε αντιδιαστολή με τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την έννοια της επιχειρηματικότητας στον 20 αιώνα και είναι η προθυμία και ικανότης αναλήψεως της συνολικής ευθύνης για επιχειρηματική δραστηριότητα, η σχέση παραγωγού – πελάτη, όπου  το κέντρο βάρους επανέρχεται στον παραγωγό και η ικανότητα συνθετικής σκέψης.

Σε ότι αφορά το Ανθρώπινο Δυναμικό στην σύγχρονη επιχείρηση, ο κ. Εμπέογλου χαρακτήρισε αυτούς, συνεργάτες στην ατελείωτη προσπάθεια πραγματοποιήσεως συνεχών αλλαγών στο εργασιακό περιβάλλον, γεγονός που τους μετατρέπει περισσότερο σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Το Επίσημο Δείπνο

Το Πρόγραμμα του Συμποσίου περιελάμβανε την παράθεση Επίσημου Δείπνου στους συμμετέχοντες, το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο Ξενοδοχείο «Ναϊάδες».

Το Δείπνο τίμησε με την παρουσία με την παρουσία του ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σπύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος, στον σύντομο χαιρετισμό του, αφού μετέφερε μήνυμα του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφα, ο οποίος, λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων, δεν μπόρεσε να παραστεί, αναφέρθηκε στην σημασία του σύγχρονου μάνατζμεντ για τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε την υποχρέωση των επιχειρήσεων, να επιλέγουν και να λειτουργούν σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, παραγωγής και διάθεσης, με βάση τους κανόνες που διέπουν τις σημερινές μορφές μάνατζμεντ και τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης ανάλογων εκπαιδευτικών ευκαιριών ιδιαίτερα στον τομέα του μάνατζμεντ, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε τις δράσεις του Υπουργείου και της Κυβέρνησης γενικότερα, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην διάρκεια του Δείπνου δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να γνωριστούν καλύτερα και να διασκεδάσουν με την συνοδεία της πολύ καλής μουσικής Ορχήστρας που είχε κληθεί για την περίσταση.

A-
A
A+
Η προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό είναι η πρακτική ενσωμάτωσης για την εξασφάλιση ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν την αλληλεπίδραση ή την πρόσβαση σε ιστότοπους του Παγκόσμιου Ιστού από άτομα με σωματικές αναπηρίες, καταστάσεις αναπηρίας και κοινωνικοοικονομικούς περιορισμούς όσον αφορά το εύρος ζώνης και την ταχύτητα. Όταν οι ιστότοποι έχουν σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και επεξεργαστεί σωστά, γενικά όλοι οι χρήστες έχουν ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργικότητα.