Αναγκαία η επίσπευση των περιφερειακών έργων υποδομών

11.01.2023

Αθανάσιος Συριανός - Πρόεδρος ΔΣ ΣΒΘΣΕ

Αναγκαία η επίσπευση των περιφερειακών έργων υποδομών

«Η παρέμβαση της κυβέρνησης στη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, σύμφωνα με το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της μεταποίησης», σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Συριανό, πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ).

Το πρόβλημα των μεταφορών και γενικότερα των αλυσίδων εφοδιασμού συνεχίζει να υφίσταται, όπως εξήγησε ο κ. Συριανός. «Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύνδεσμός μας ζητεί από την πολιτεία άμεσες λύσεις στα προβλήματα περιφερειακού χαρακτήρα. Επιζητούμε την αποτελεσματικότητα των αναπτυξιακών εργαλείων, όπως είναι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αναμένεται να ενεργοποιηθούν άμεσα, τα προγράμματα του νέου αναπτυξιακού νόμου κ.λπ. Επιπλέον, η ποιότητα των δικτύων υποδομών, καθώς και ο επιτυχής σχεδιασμός και το πλαίσιο για τα επιχειρηματικά πάρκα, θα καθορίσουν την ελκυστικότητα της περιφέρειας για νέες επενδύσεις. Ζητάμε, λοιπόν, την επίσπευση της υλοποίησης των περιφερειακών έργων υποδομών».


Η αύξηση του κόστους παραγωγής στη Βιομηχανία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης σε τι βαθμό εκτιμάτε ότι δημιουργεί πρόβλημα στις εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων;

«Η υπέρμετρη αύξηση του ενεργειακού κόστους ασκεί ισχυρές πιέσεις στη λειτουργία της ελληνικής βιομηχανίας και αποτελεί εδώ και καιρό απειλή για τη βιωσιμότητά της. Οι ενεργοβόρες βιομηχανικές – μεταποιητικές επιχειρήσεις, και όχι μόνον αυτές, βρίσκονται αντιμέτωπες με ιδιαίτερα υψηλές επιβαρύνσεις, οι οποίες διαμορφώνουν ένα ενεργειακό κόστος πολύ υψηλότερο έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτό έχει αποτέλεσμα το κόστος ενέργειας, ως συντελεστής κόστους, να καθίσταται μη ανταγωνιστικός παράγοντας, να λειτουργεί ανασταλτικά, να υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα και να θέτει σε κίνδυνο, σε αρκετές περιπτώσεις, τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εντάσεως ενέργειας και όχι μόνο. Παρ’ όλα αυτά, οι εξαγωγές, οι οποίες αποτέλεσαν διέξοδο ανάγκης για την επιβίωση πολλών ελληνικών επιχειρήσεων κατά τα χρόνια της κρίσης, αποτελούν πλέον μονόδρομο για την ανάπτυξη των ιδίων και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας.
Σε μία περίοδο που υπάρχει νέα αναταραχή στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, με εμπλοκές στο διεθνές εμπόριο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και με φόντο την ενεργειακή κρίση, οι εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση και τη χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευθέντα στοιχεία της Eurostat, γεγονός που καταδεικνύει ότι το 2022 θα αποτελέσει χρονιά-ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές. Ωστόσο, οι δυνατότητες και οι αντοχές των επιχειρήσεων δεν είναι ανεξάντλητες και θα πρέπει η πολιτεία άμεσα να κινητοποιηθεί με τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων στήριξης στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την ΕΕ. Η ενεργειακή κρίση δεν πλήττει μόνο την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών, αλλά σε μεγάλο βαθμό και την ύπαρξή τους. Κατά συνέπεια, η παρέμβαση της κυβέρνησης στη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, σύμφωνα με το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της μεταποίησης».


Υπάρχουν κινήσεις αύξησης της βιομηχανικής εξαγωγικής δραστηριότητας στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα;

«Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που αφορούν τις εμπορευματικές συναλλαγές των περιφερειών της χώρας, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμός μας και πρόσφατα δημοσίευσε σχετικό άρθρο, η εξαγωγική δραστηριότητα των βιομηχανικών-μεταποιητικών μονάδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας παρουσιάζει θετικό πρόσημο, με το πιο εντυπωσιακό στοιχείο να είναι η διαχρονικότητα της αυξητικής πορείας εν μέσω αλλεπάλληλων, διαδοχικών και πολλές φορές ακόμη και παράλληλων κρίσεων.
Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσιάζει θετικό εμπορικό ισοζύγιο για δεκατρία συνεχή έτη. Το έτος 2021 οι εξαγωγές της ανέρχονταν σε €1,77 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση 31,27% σε σχέση με το 2020. Το στοιχείο αυτό επικυρώνει για άλλη μία φορά ότι ο κλάδος της μεταποίησης αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, η σημασία της οποίας είναι ακόμη μεγαλύτερη για την ελληνική περιφέρεια. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται η μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση της χώρας. Στην περιοχή βρίσκονται εγκατεστημένες πολλές παραγωγικές μονάδες, οι οποίες και έχουν την έδρα τους στην Αττική. Ως εκ τούτου, η Περιφέρεια Στερεάς παρουσιάζει υψηλό ποσοστό στην Παραγωγή και στις Πωλήσεις Βιομηχανικών Προϊόντων της χώρας, 16,9% το έτος 2020, ενώ στις εξαγωγές η συμμετοχή της ανέρχεται σε 4,26%, για το έτος 2021 και κυμάνθηκαν γύρω στα €1,7 δισ.».


Τι χρειάζεται να γίνει από τη μεριά της πολιτείας ώστε να ενισχυθεί η βιομηχανία Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος;

«Η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιφέρεια έχει επιδείξει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και έντονα αντανακλαστικά επιβίωσης υπό την πίεση μιας “τέλειας καταιγίδας”. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι το πολύ αυξημένο ενεργειακό κόστος, παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, έρχεται να προστεθεί σε μία οικονομία με πολύ υψηλό πληθωρισμό, που έχει αποτέλεσμα την εκτόξευση και του κόστους των πρώτων υλών. Το πρόβλημα των μεταφορών και γενικότερα των αλυσίδων εφοδιασμού συνεχίζει να υφίσταται και, όπως είναι φυσικό, η μετακύληση του κόστους παραγωγής στον καταναλωτή είναι αναπόφευκτη. Οι αυξήσεις, ωστόσο, που μπορούν να περάσουν στην κατανάλωση δεν είναι απεριόριστες, καθώς από ένα σημείο και μετά ελλοχεύει ο κίνδυνος του ανταγωνισμού, ο οποίος είναι ακόμη πιο έντονος για τις εταιρείες που ανταγωνίζονται ομοειδείς επιχειρήσεις του εξωτερικού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύνδεσμός μας ζητεί από την πολιτεία άμεσες λύσεις στα προβλήματα περιφερειακού χαρακτήρα. Επιζητούμε την αποτελεσματικότητα των αναπτυξιακών εργαλείων, όπως είναι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που αναμένεται να ενεργοποιηθούν άμεσα, τα προγράμματα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου κ.λπ.

Επιπλέον, η ποιότητα των δικτύων υποδομών, καθώς και ο επιτυχής σχεδιασμός και το πλαίσιο για τα επιχειρηματικά πάρκα, θα καθορίσουν την ελκυστικότητα της περιφέρειας για νέες επενδύσεις. Ζητάμε, λοιπόν, την επίσπευση της υλοποίησης των περιφερειακών έργων υποδομών. Ένα επίσης μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Σε αυτό το διαχρονικό πρόβλημα είναι αναγκαία η παροχή κινήτρων για κατάρτιση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων, τόσο ως προς τις ψηφιακές γνώσεις όσο και ως προς τις εξειδικευμένες τεχνικές δεξιότητες, που λείπουν σε μεγάλο βαθμό από την περιφερειακή αγορά εργασίας. Τέλος, το ύψος του λειτουργικού κόστους για τις επιχειρήσεις παραμένει υψηλό σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η γραφειοκρατία των αδειοδοτήσεων, αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο μια σειρά από μεταρρυθμιστικά μέτρα, όπως η εφαρμογή του myData και η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, αυτήν τη στιγμή αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα στο εσωτερικό των επιχειρήσεων και δημιουργούν έντονες πιέσεις και κλυδωνισμούς, που σε κάποιες περιπτώσεις κινδυνεύουν να αποβούν μοιραίοι. Σε αυτό το κομμάτι, η πολιτεία θα πρέπει να έχει ανοικτές κεραίες, να ενσκήψει και να μελετήσει με προσήλωση τα προβλήματα που εκτίθενται από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς εκπροσώπησής τους, όπως ο Σύνδεσμός μας, και να επιδείξει μεγάλη ευελιξία και ταχύτητα στην άρση των δυσλειτουργιών».


Ως ΣBΘΣΕ τι είδους δράσεις έχετε προγραμματίσει το επόμενο διάστημα;

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΒΘΣΕ μετά την πρόσφατη εκλογή του εκπόνησε το πρόγραμμα ACT&Grow’25. Μέσω αυτού, στόχος του Συνδέσμου είναι να συνεχίσει να αποτελεί έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο οργανισμό εκπροσώπησης της Βιομηχανικής Κοινότητας της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στα μέλη του με άριστες και καινοτόμες υπηρεσίες. Το πρόγραμμα ACT&Grow’25, το οποίο έχει διάρκεια τριών ετών, οργανώθηκε σε μορφή πρότζεκτ με θεματικές ομάδες έργων. Στις ομάδες έργου συμμετέχουν τόσο τα μέλη της Διοίκησης και τα στελέχη του Συνδέσμου, όσο και εξειδικευμένα στελέχη προερχόμενα από επιχειρήσεις-μέλη, τα οποία εργάζονται και συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση και υλοποίηση των δράσεων του Συνδέσμου μας.

Έχουν αναγνωριστεί οχτώ κεντρικά θεματικά πεδία δράσης, τα οποία ανατέθηκαν σε ισάριθμες ομάδες εργασίας, οι οποίες έχουν ήδη αναλάβει έργο, επεξεργάζονται τα επιμέρους θεματικά πεδία και τα αποτελέσματα των εργασιών τους μετουσιώνονται σε δράσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις προς την κεντρική διοίκηση, εκδηλώσεις, επιμορφωτικές ημερίδες και εξειδικευμένα εργαστήρια, καθώς και συσκέψεις-συναντήσεις με αρμόδιους φορείς, οργανισμούς κρατικούς & ιδιωτικούς, αλλά και σε συνέργειες, όπως με τον ΣΕΒ και με ομοειδείς οργανισμούς, όπως οι περιφερειακοί και οι κλαδικοί σύνδεσμοι. Πεποίθησή μας είναι ότι με μια σωστή συλλογική στρατηγική μπορούμε να εξελιχθούμε σε μια περιοχή καινοτομίας και υψηλής ανταγωνιστικότητας και ο Σύνδεσμός μας εργάζεται συστηματικά και ουσιαστικά μαζί με τα μέλη του προς αυτήν την κατεύθυνση».


Πρόσφατα στείλατε υπόμνημα προς το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με τους προβληματισμούς που έχουν οι επιχειρήσεις σχετικά με τον περιορισμό που τίθεται, όσον αφορά την απασχόληση, για τη συμμετοχή τους στη δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Ποιες ακριβώς είναι οι ανησυχίες των επιχειρήσεων;

«Πράγματι, όπως προανέφερα, μέσω των θεματικών ομάδων εργασίας του Συνδέσμου μας αναδεικνύονται οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου. Πρόσφατα, με αφορμή την προδημοσίευση του Προγράμματος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ στο Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, προϋπολογισμού 300.000.000€, ο Σύνδεσμός μας απηύθυνε υπόμνημα προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με το οποίο επισημάναμε ότι η ενίσχυση της ψηφιακής αναβάθμισης, ως μέσο τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, αποτελεί τα τελευταία χρόνια, αλλά κυρίως σήμερα, για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες επιθυμούν να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους, βασικό εργαλείο άσκησης της επιχειρηματικής λειτουργίας και σε ορισμένες περιπτώσεις, μοναδικό.

Ωστόσο, ενώ και με τις τρεις δράσεις παρέχονται τα κατάλληλα κίνητρα και εργαλεία στις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να ενισχύσουν τις ψηφιακές υποδομές τους και να καλύψουν τις ανάγκες τους στον κρίσιμο αυτόν,τομέα της ψηφιακής αναβάθμισης, εν τούτοις με τον περιορισμό που τίθεται ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής σ’ αυτές, της ελάχιστης απασχόλησης 5 τουλάχιστον ΕΜΕ στη Δράση του Βασικού Ψηφιακού Μετασχηματισμού και αντίστοιχα 9 κατ’ ελάχιστον ΕΜΕ στη μεσαία Δράση του Προηγμένου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, αποκλείεται ένας μεγάλος αριθμός μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, αρκετές εκ των οποίων με πλούσια παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα, για τον μοναδικό λόγο ότι δεν πληρούν την προϋπόθεση της ελάχιστης απασχόλησης.

Ο Σύνδεσμός μας πρότεινε ως ελάχιστη απασχόληση για τη συμμετοχή σ’ αυτές να οριστούν οι 2 ΕΜΕ για τον Βασικό Ψηφιακό Μετασχηματισμό και οι 4 ΕΜΕ για τον Προηγμένο Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Γι’ αυτό το θέμα παραμένουμε σε ανοικτή επικοινωνία και με τον αρμόδιο υφυπουργό, Ι. Τσακίρη, και ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκριση στο εύλογο αίτημά μας».


Συνέντευξη στο POWERGAME

A-
A
A+
Η προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό είναι η πρακτική ενσωμάτωσης για την εξασφάλιση ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν την αλληλεπίδραση ή την πρόσβαση σε ιστότοπους του Παγκόσμιου Ιστού από άτομα με σωματικές αναπηρίες, καταστάσεις αναπηρίας και κοινωνικοοικονομικούς περιορισμούς όσον αφορά το εύρος ζώνης και την ταχύτητα. Όταν οι ιστότοποι έχουν σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και επεξεργαστεί σωστά, γενικά όλοι οι χρήστες έχουν ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργικότητα.