Δεν βρίσκουμε εργαζόμενους

11.04.2024

Αθανάσιος Συριανός - Πρόεδρος ΔΣ ΣΒΘΣΕ

Δεν βρίσκουμε εργαζόμενους

Μύθος είναι η διαδεδομένη στην κοινή γνώμη άποψη ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Θανάσης Συριανός, πρόεδρος της ζυθοποιίας ΕΖΑ και πρόεδρος του Δ.Σ. Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, μιλώντας σε πάνελ του Star Forum 2024 που διοργάνωσε το Star Κεντρικής Ελλάδος. Χαρακτήρισε μάλιστα «πρόκληση άνευ προηγουμένου» την εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, εξηγώντας: «Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν έχει καλές επιδόσεις και η επαγγελματική κατάρτιση είναι αδύναμη εδώ και πολλά χρόνια. Οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι εμποδίζονται στην υλοποίηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων γιατί δε βρίσκουν κατάλληλα εκπαιδευμένο κόσμο. Αν συγκριθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τις χώρες του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα εμφανίζει σημαντικές αδυναμίες σε επαγγελματικές δεξιότητες. Πολλοί νέοι βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης και εκτός εργασίας, ξεκινούν να δουλεύουν πολύ αργά, δουλεύουν σε περιστασιακά επαγγέλματα τα καλοκαίρια. Και η χώρα είναι ουραγός στις ψηφιακές δεξιότητες του εργατικού δυναμικού της». Επομένως, τόνισε, είναι καιρός να γίνουν βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες δήλωσε αισιόδοξος ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, ενώ παράλληλα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης προβλέπει μεγάλες χρηματοδοτήσεις για την επαγγελματική κατάρτιση. Χρηματοδοτήσεις που είναι αναγκαίες για μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που, όπως σημείωσε ο κ. Συριανός, δεν είναι εύκολο να πραγματοποιήσουν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης από μόνες τους.

Το μοντέλο της μαθητείας

Εν συνεχεία, ο κ. Συριανός αναφέρθηκε στο καινοτόμο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης που υλοποιεί η ΕΖΑ σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για εκπαίδευση νέων ζυθοποιών, αποτελώντας μία μεταφορά του επιτυχημένου μοντέλου μαθητείας από τις γερμανόφωνες χώρες στην Ελλάδα. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, η ΕΖΑ επιδιώκει να μεταφέρει αυτό το πρόγραμμα στο ευρύτερο οικοσύστημα της ζυθοποιίας, ώστε να ενισχύσει σε κάποιο πειραματικό ΙΕΚ όλο τον κλάδο της ζυθοποιίας. «Η παροχή προγραμμάτων μαθητείας δεν είναι μόνο ένδειξη κορυφαίας κοινωνικής ευθύνης, αλλά η ίδια η επιχείρηση ωφελείται από κάτι τέτοιο. Η ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση επιτρέπει στους μαθητευόμενους να ενσωματωθούν άμεσα στην εταιρική κουλτούρα, να αναπτύξουν δέσμευση προς την επιχείρηση, και στο 80% των περιπτώσεων οδηγεί σε επιτυχημένες καριέρες μέσα στην επιχείρηση που καταρτίζονται. Επιπλέον, και αυτό το ζήσαμε κι εμείς, η επιχείρηση επικαιροποιεί η ίδια τις γνώσεις της για τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στην αγορά εργασίας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις του κλάδου», υπογράμμισε.

Σπύρος Πιστικός Industry

A-
A
A+
Η προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό είναι η πρακτική ενσωμάτωσης για την εξασφάλιση ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν την αλληλεπίδραση ή την πρόσβαση σε ιστότοπους του Παγκόσμιου Ιστού από άτομα με σωματικές αναπηρίες, καταστάσεις αναπηρίας και κοινωνικοοικονομικούς περιορισμούς όσον αφορά το εύρος ζώνης και την ταχύτητα. Όταν οι ιστότοποι έχουν σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και επεξεργαστεί σωστά, γενικά όλοι οι χρήστες έχουν ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργικότητα.