Δράσεις Εξωστρέφειας 2020

 

Πραγματοποίηση Διαδικτυακής Ενημερωτικής Συνάντηση με Θέμα: «Χρηματοδοτικό Εργαλείο Business Innovation Greece», Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Το «Business Innovation Greece», χρηματοδοτείται από τον Χρηματοοικονομικό Μηχανισμό ΕΟΧ 2014-2021 και στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της δημιουργίας αξίας και της βιώσιμης ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων, στην υποστήριξη της καινοτομίας, καθώς και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και των Κρατών Δωρητών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία). Υπεύθυνος διαχειριστής του προγράμματος είναι ο Οργανισμός Innovation Norway.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης ανοικτής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, μια δεύτερη πρόσκληση για την προσέλκυση σχετικών αιτήσεων από επιλέξιμους αιτούντες (εταιρείες) στην Ελλάδα, είναι αυτό το διάστημα ανοιχτή,  προσφέροντας 13 εκατομμύρια ευρώ ως επιχορηγήσεις για ανάπτυξη επιχειρήσεων. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 18η Φεβρουαρίου 2021. Τα έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος, εμπίπτουν στους ακόλουθους τομείς:

1. Πράσινη Καινοτομία στη βιομηχανία – «Μείωση και επαναχρησιμοποίηση» 2. Γαλάζια Ανάπτυξη 3. Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ / ICT)

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος σε συνεργασία με το Γραφείο Innovation Norway, πραγματοποίησε διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, στελεχών επιχειρήσεων, και ερευνητών για την παρουσίαση των δράσεων του Χρηματοδοτικού εργαλείου Business Innovation Greece, καθώς και των βασικών πληροφοριών σχετικά με την δεύτερη πρόσκληση.

          Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.

Πραγματοποίηση Διαδικτυακής Ενημερωτικής Συνάντησης με Θέμα: «Αλλαγές στις Μειωμένες Χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ – Υψηλές Αναδρομικές Χρεώσεις – Κριτήρια Υπαγωγής στο Καθεστώς Μειωμένων Χρεώσεων», Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Δικαιούχων Μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων), με το οποίο επιβαρύνονται οι βιομηχανικές επιχειρήσεις για το ρεύμα που καταναλώνουν, καθώς και οι προϋποθέσεις και διαδικασίες ένταξης τους, στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων, αποτέλεσαν το αντικείμενο ενημέρωσης και συζήτησης στη νέα διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με τίτλο: «Αλλαγές στις Μειωμένες Χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ- Υψηλές Αναδρομικές Χρεώσεις- Κριτήρια Υπαγωγής στο Καθεστώς Μειωμένων Χρεώσεων», που ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, το μεσημέρι της Τρίτης 8 Δεκεμβρίου 2020 από τις 15.00 μέχρι τις 17.00.

Οι επιχειρηματίες και τα στελέχη των οικονομικών τμημάτων των επιχειρήσεων, που συμμετείχαν, ενημερώθηκαν σχετικά με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/76979/4917 απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β’ 3373/31.08.2019) κατ’ εφαρμογή του άρ. 143 του νόμου 4001/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν.4625/2019 (ΦΕΚ Α’139), με την οποία άλλαξε αναδρομικά από 1.1.2019 ο τρόπος υπολογισμού της χρέωσης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) για κάθε κατηγορία καταναλωτών. Η απόφαση αυτή, ακολουθώντας τις Κατευθυντήριες Γραμμές της 2014/C 200/01 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία συγκεκριμένων κατηγοριών μεγάλων καταναλώσεων, τροποποιήθηκε – σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς – για τους δικαιούχους καθώς και το ύψος της μειωμένης χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ, σε αντίθεση με τους καταναλωτές οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στο καθεστώς Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, οι οποίοι αυτόματα και αναδρομικά εντάσσονται στην Χρέωση Βάσης, η οποία έχει καθοριστεί για τα έτη 2019 και 2020 στα 17 €/MWh.

Εισηγητής στην ενημερωτική εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας ΕΒΙΚΕΝ, κ. Αντώνης Κοντολέων, ο οποίος έχει υπηρετήσει στη βιομηχανία από διάφορες διευθυντικές θέσεις, ενώ σήμερα διατελεί και Σύμβουλος Ενέργειας με ιδιαίτερα δυναμική και δραστήρια παρουσία στο χώρο και στην προσπάθεια μείωσης του υψηλού ενεργειακού κόστους για την ελληνική βιομηχανία.

            Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.  

Πραγματοποίηση Διαδικτυακού Σεμιναρίου με Θέμα: «Εσωτερικός Επιθεωρητής Συστημάτων Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων κατά ISO 22000:2018», 30-31 Οκτωβρίου 2020

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό Σεμινάριο του ΣΒΘΣΕ σε συνεργασία με τη BM TRADA, με Θέμα: «Εσωτερικός Επιθεωρητής Συστημάτων Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων κατά ISO 22000:2018» την Παρασκευή και το Σάββατο 30-31 Οκτωβρίου 2020.

Ειδικότερα στις δύο ενότητες του σεμιναρίου, αναλύθηκε ο ρόλος του εσωτερικού επιθεωρητή συστήματος ασφάλειας τροφίμων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πρόσφατα αναθεωρημένου προτύπου 22000:2018. Αναλύθηκαν επίσης οι τεχνικές διενέργειας εσωτερικής επιθεώρησης μέσω παρουσιάσεων, διαδραστικών ασκήσεων και πρακτικών εφαρμογών. Επιπλέον οι εκπαιδευόμενοι εξοικειώθηκαν με τις πιο σημαντικές ιδιότητες ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων κατανοώντας τον ρόλο του εσωτερικού επιθεωρητή.

Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο κ. Πέτρος Φελεσάκης, τεχνικός διευθυντής της BM Cert και επικεφαλής επιθεωρητής ISO 9001:2015, ISO 22000:2018, BRC καθώς και άλλων προτύπων, με μεγάλη εμπειρία στις επιθεωρήσεις βάσει Διεθνών Προτύπων ISO, Ευρωπαϊκών Οδηγιών και Νομοθεσίας.

Το σεμινάριο έκλεισε με τη γραπτή εξέταση των υποψηφίων, και την απόκτηση πιστοποιητικού εγκεκριμένου από τον διεθνή φορέα πιστοποίησης BM CERT μέλος του διεθνούς δικτύου εταιριών πιστοποίησης BM TRADA.

            Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.  

Πραγματοποίηση Διαδικτυακού Σεμιναρίου με Θέμα: «Ηλεκτρονική Τιμολόγηση & Ελληνικές Επιχειρήσεις», Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης από τις επιχειρήσεις και η παράλληλη τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης στο νέο διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο: «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ & ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ», που ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, το μεσημέρι της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου 2020 από τις 15.00 μέχρι τις 17.00.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή από στελέχη των οικονομικών τμημάτων των επιχειρήσεων, αλλά και επιχειρηματιών, φοροτεχνικών και λογιστών, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες μπορούν να αξιοποιήσουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα αναμενόμενα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσουν στη συνεργασία με τους επιχειρηματικούς τους εταίρους. Επίσης κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αναλύθηκαν οι διαδικασίες, καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν από τη σημαντική αυτή μεταρρύθμιση, με πρακτικά Παραδείγματα και Εφαρμογές, δόθηκαν διευκρινίσεις για κάποιες νομοθετικές και φοροτεχνικές ασάφειες, ενώ από την πλευρά των συμμετεχόντων διατυπώθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί που θα τεθούν προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης προκειμένου να απαντηθούν και να λυθούν.

            Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.  

Πραγματοποίηση Διαδικτυακού Σεμιναρίου με Θέμα: «Τα Νέα Δεδομένα στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο- Ευκαιρίες και Προοπτικές», Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Ακόμη ένα εξαιρετικά επίκαιρο διαδικτυακό σεμινάριο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος με αντικείμενο: «ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ – ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιουλίου 2020 από τις 16.30 μέχρι τις 21.00.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τους εξειδικευμένους εισηγητές, όλες τις εξελίξεις, τις τρέχουσες τάσεις, τους τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών, αλλά και τις πλείστες ευκαιρίες που αναδύονται, σε όλη την αλυσίδα που σχετίζεται με το Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα κατά τους τελευταίους μήνες έχει υπερδιπλασιαστεί και αυτό αναμένεται να αποτελέσει μια από τις λίγες ευκαιρίες ανάκαμψης της επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση της οικονομίας.

              Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.  

Πραγματοποίηση Ενημερωτικής Διαδικτυακής Συζήτησης με Θέμα: «Νέο πλαίσιο ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων και οργάνωση της εργασίας – Παρουσίαση Καλών Πρακτικών», Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος – ΣΒΘΣΕ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας – ΕΛΙΝΥΑΕ, με θέμα: «Νέο πλαίσιο ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων και οργάνωσης της εργασίας – Παρουσίαση Καλών Πρακτικών», την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020. Στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως, μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης, κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και να διασφαλίσουν την ομαλή επιστροφή τους σε κανονική λειτουργία. Οι προτεραιότητες διαφοροποιήθηκαν και, ως εκ τούτου, οι ανάγκες άλλαξαν, ενώ ο βαθμός ανθεκτικότητας, προσαρμοστικότητας και ευελιξίας είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει αν θα βγουν αλώβητες, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά τους. Ο ΣΒΘΣΕ και το ΕΛΙΝΥΑΕ προκειμένου να συνδράμουν στην πλοήγηση των επιχειρήσεων στο φάσμα των ενεργειών που απαιτούνται για την παραμετροποίηση των φυσικών χώρων εργασίας, αλλά και της εργασίας εν γένει, ώστε να συμβαδίζουν με τον νέο υγειονομικό περιβάλλον, οργάνωσαν διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί, αλλά και εκπρόσωποι εταιρειών που σχεδίασαν και εφάρμοσαν με επιτυχία τις απαιτούμενες προσαρμογές, προκειμένου να μοιραστούν την εμπειρία τους, τα προβλήματα που αναδείχθηκαν, καθώς και προτάσεις για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων σε αυτή την πολύπλοκη και ζωτικής σημασίας διαδικασία. Για να δείτε το Δελτίο Τύπου πατήστε ΕΔΩ.

         

Πραγματοποίηση Επιμορφωτικού Σεμιναρίου με θέμα: «ISO 9001:2015 Εσωτερικοί Επιθεωρητές Ποιότητας», 29 έως 30-05-2020

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό σεμινάριο που υλοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, σε συνεργασία με την BM HELLAS – BM TRADA και την υποστήριξη του ΣΒΘΣΕ/Enterprise Europe Network, με θέμα:«ISO 9001:2015 Εσωτερικοί Επιθεωρητές Ποιότητας». Ειδικότερα στις δύο ενότητες του σεμιναρίου, αναλύθηκε ο νέος ρόλος του εσωτερικού επιθεωρητή ποιότητας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πρόσφατα αναθεωρημένου προτύπου, καθώς επίσης και οι τεχνικές εσωτερικής επιθεώρησης μέσω παρουσιάσεων, ασκήσεων και πρακτικών εφαρμογών (π.χ. σύνταξη αναφοράς μη συμμόρφωσης, δημιουργία λίστας επιθεώρησης). Οι εκπαιδευόμενοι εξοικειώθηκαν με τις πιο σημαντικές ιδιότητες ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης ποιότητας με στόχο να κατανοήσουν το ρόλο του επιθεωρητή στην ανάπτυξή του και στη συνεχή βελτίωση του.  Επιπλέον, απέκτησαν γνώσεις για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ποιότητας σε εταιρίες και οργανισμούς, την συμμετοχή ως επικεφαλής σε ομάδα ποιότητας επιχειρήσεων και την εκτέλεση εσωτερικών επιθεωρήσεων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2015.

Το σεμινάριο έκλεισε με τη γραπτή εξέταση των υποψηφίων, η επιτυχία στην οποία, οδηγεί στην απόκτηση πιστοποιητικού εγκεκριμένου από τον διεθνή φορέα πιστοποίησης BM TRADA.

        Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.  

Πραγματοποίηση Επιμορφωτικού Σεμιναρίου με θέμα: «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ & ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ ΣΕ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ», 7 Φεβρουαρίου 2020, Βόλος

Με μεγάλη ανταπόκριση από πλευράς στελεχών επιχειρήσεων, αλλά και επιχειρηματιών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, στο ξενοδοχείο Domotel Xenia στον Βόλο, το Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα: «Στρατηγικές και Επιτυχημένες Πρακτικές Διείσδυσης σε Αγορές του Εξωτερικού», με την υποστήριξη του ΣΒΘΣΕ/Enterprise Europe Network.

Το Επιμορφωτικό Σεμινάριο είχε στόχο την ενημέρωση και τη διεύρυνση των γνώσεων των συμμετεχόντων πάνω στο νευραλγικό κομμάτι της εξωστρέφειας, το οποίο αποτελεί κρίσιμο παράγοντα βιωσιμότητας και δομικό στοιχείο για την υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής, τόσο των καινούριων, όσο και των ‘παραδοσιακών’ επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η παρουσίαση των ‘Καλών Πρακτικών’ από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στο εξωτερικό, αλλά και των εμποδίων, των ευκαιριών και των προκλήσεων που αυτές συνάντησαν στη διαδρομή τους, είχαν σκοπό να επιβεβαιώσουν ότι, ο σωστός σχεδιασμός που βασίζεται στη γνώση, σε συνδυασμό με τη διάθεση ανάληψης υπολογισμένων και λελογισμένων ρίσκων, μπορούν να αποτελέσουν όχι μόνο διέξοδο βιωσιμότητας αλλά και εργαλείο μεγέθυνσης και διάκρισης σε διεθνές επίπεδο.

            Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.  

Συμμετοχή του ΣΒΘΣΕ στο ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης, 25-26 Ιανουαρίου 2020, Λάρισα

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 25/01/2020 και την Κυριακή 26/01/2020, στο ξενοδοχείο DIVANI PALACE, στη Λάρισα, οι εργασίες του ΙΙ Ευρωπαϊκού Forum Ανάπτυξης. Σκοπός του ΙΙ Ευρωπαϊκού Forum Ανάπτυξης ήταν ο εντοπισμός των νέων επενδυτικών και παραγωγικών τάσεων καθώς και των προκλήσεων που δημιουργούνται για τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Εκ μέρους του Συνδέσμου στις εργασίες του ΙΙ Ευρωπαϊκού Forum Ανάπτυξης συμμετείχαν η Πρόεδρος του ΔΣ, κ. Ελ. Κολιοπούλου, η Υπεύθυνη του Τμήματος ΣΒΘΣΕ/Enterprise Europe Network, κ. Στ.  Βαϊνά, και η Υπεύθυνη Πληροφόρησης του Τμήματος ΣΒΘΣΕ/Enterprise Europe Network, κ. Γ. Φράγκου. Στην Γ Θεματική Ενότητα του Συνεδρίου «Εκπαίδευση – Απασχόληση», η Πρόεδρος του ΔΣ, κ. Ελ. Κολιοπούλου, παρουσίασε στους συμμετέχοντες την ομιλία της με θέμα: «Οι Παραγωγικές Επιχειρήσεις και το εργατικό δυναμικό, μπροστά στις νέες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής»          

Συνάντηση εργασίας μεταξύ των Διοικήσεων του ΟΛΒ και του ΣΒΘΣΕ, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, Βόλος

Την Δευτέρα 20/01/2020 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος συνάντηση εργασίας μεταξύ των Διοικήσεων του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος.

Τη διοίκηση του ΟΛΒ εκπροσώπησε η Πρόεδρος κα. Β. Μήτρου και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Σ. Αναγνώστου, ενώ τη διοίκηση του ΣΒΘΣΕ με επικεφαλής την Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Ελ. Κολιοπούλου, εκπροσώπησαν τα μέλη του Δ.Σ. ο κ. Μ. Βλάχος, εκπρόσωπος της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, ο κ. Θ. Ζάχος, εκπρόσωπος της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, η κα. Ι. Κιντά,  εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Α’ ΒΕΠΕ ΒΟΛΟΥ, καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων μελών του Συνδέσμου όπως, ο κ. Γ. Βαρούτσικος από την ΒΑΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ΑΕ, ο κ. Ν. Αναστασιάδης της CENTAUR ANALYTICS, η κα. Β. Ναζίρη από την VOLOS SHIPPING SERVICES, η κα. Ειρ. Φλώρου και ο κ. Τρ. Αγγελάκης από την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου κ. Φρ. Δαγλαρίδου και η Υπεύθυνη του Τμήματος ΣΒΘΣΕ/Enterprise Europe Network-Hellas κ. Στ. Βαϊνά.

                Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.  
A-
A
A+
Accessibility in the sense considered here refers to the design of products, devices, services, or environments so as to be usable by people with disabilities. The concept of accessible design and practice of accessible development ensures both "direct access" (i.e. unassisted) and "indirect access" meaning compatibility with a person's assistive technology (for example, computer screen readers).