- Σε ποσοστό από 50% έως και 70% των επιχειρήσεων όλων των κλάδων, δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2009 ήταν χειρότερα από τις αρχικές τους προβλέψεις, στοιχείο που αναδεικνύει σοβαρή επιδείνωση του επιχειρηματικού έργου.
- Η μείωση της ζήτησης στο εσωτερικό αποτελεί το μείζον πρόβλημα των μονάδων του δείγματος, η οποία επίσης διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από την αρχική πρόβλεψη. Σημειώνεται ότι στην ομάδα του κλάδου των κεφαλαιουχικών αγαθών η μείωση έφτασε το 96%.
- Η έκρηξη του όγκου των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώνει ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στις συναλλαγές, που καταργεί σε μεγάλο βαθμό τον άρρητο αλλά πολύ σοβαρό κανόνα της πίστης.
- Η καταγεγραμμένη πιστωτική ασφυξία και η αύξηση του κόστους του χρήματος αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου των επιχειρήσεων του δείγματος.
- Μόνον ένα μικρό ποσοστό των επιχειρήσεων δεν δήλωσε μείωση της παραγωγής και των πωλήσεων. Από τις υπόλοιπες όμως επιχειρήσεις το 40% περίπου δηλώνει μείωση της τάξης του 10%-30%, ενώ περίπου μία στις πέντε έως και 40%.
- Παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις βιώνουν έντονα την οικονομική κρίση, εν τούτοις ένα 50% περίπου δεν έχει προβεί σε καμία αλλαγή των εργασιακών του σχέσεων. Από τις υπόλοιπες οι περισσότερες έχουν προχωρήσει σε ήπιες προσαρμογές, και κυρίως σε κείνες που επιβάλλονται άμεσα από την εξαιρετικά περιορισμένη ζήτηση. Ειδικότερα, ο μεγάλος όγκος των μονάδων του δείγματος έχει προβεί σε κατάργηση των υπερωριών, σε εφαρμογή του μέτρου των αναγκαστικών αδειών και της μείωσης ημερών εργασίας και αμοιβών, ενώ κατά βάση μόνον στα κεφαλαιουχικά αγαθά, όπου η ανελαστικότητα της λειτουργίας είναι δεδομένη, εμφανίζονται απολύσεις.
- Το κλίμα που κυριαρχεί στις επιχειρήσεις είναι αυτό της έντονης απαισιοδοξίας και αυτό προκύπτει από τις εκτιμήσεις τους για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Επτά στις δέκα μονάδες προβλέπουν ότι τα αποτελέσματα της επόμενης περιόδου πρόκειται να είναι από όμοια με αυτά του α΄ εξαμήνου – στην καλύτερη περίπτωση – έως και χειρότερα. Για δε την ελληνική οικονομία, οι μονάδες του δείγματος δεν πιστεύουν ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει το 2010, εκτίμηση που αντιστρέφεται για την διεθνή οικονομία.
Έρευνα για την Κρίση στη Βιομηχανία ΄Β εξαμήνου 2009
Βασικά συμπεράσματα Έρευνας
Στο πρώτο τρίμηνο του 2009 ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος πραγματοποίησε Έρευνα, μεταξύ των βιομηχανιών - μελών του, για να καταγράψει τις προβλέψεις τους σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η οικονομική κρίση στην λειτουργία τους, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Τα αποτελέσματα εκείνης της Έρευνας ήταν εξαιρετικά αποθαρρυντικά για την εγχώρια επαρχιακή βιομηχανία.
Την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου του 2009, ο Σύνδεσμος επανέλαβε την ίδια έρευνα σε ένα δείγμα 161 μεταποιητικών επιχειρήσεων, που είναι εγκατεστημένες στην ευρεία γεωγραφική περιοχή ευθύνης του, με σκοπό αφενός να διαπιστώσει το κατά πόσο οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν απλώς επηρεασμένες από το κλίμα απαισιοδοξίας της περιόδου του πρώτου τριμήνου, γι΄ αυτό και τα αποτελέσματα έδειξαν εκτεταμένη απαισιοδοξία, και αφετέρου να αποτυπώσει τις πραγματικές επιδόσεις των επιχειρήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγιο πολλαπλών ερωτήσεων, και τα βασικά της συμπεράσματα είναι τα εξής: