Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση 2020

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, πραγματοποίησε την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 την Κλειστή Ετήσια Τακτική Γενική του Συνέλευση.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της λήψης μέτρων προστασίας για την αποφυγή της διάδοσης του COVID-19, ο Σύνδεσμος αξιοποιώντας τις δυνατότητες της νομοθεσίας και της τεχνολογίας πραγματοποίησε την ετήσια απολογιστική του γενική συνέλευση από απόσταση με τηλεδιάσκεψη, με χρήση οπτικοακουστικών ηλεκτρονικών μέσων. Κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, τα μέλη του Συνδέσμου ενημερώθηκαν, συζήτησαν και αποφάσισαν επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης άνοιξε η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Ελένη Κολιοπούλου

                η οποία αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και έκανε μία σύντομη αναφορά στις ειδικές συνθήκες διεξαγωγής της φετινής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, κατά την τοποθέτησή της μεταξύ άλλων επισήμανε ότι:

«Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της διακοπής της λειτουργίας των επιχειρήσεων μας, ο Σύνδεσμος, Διοίκηση και Υπηρεσίες επικοινωνήσαμε με κάθε τρόπο και μέσο με επιχειρηματίες, εκπροσώπους επιχειρήσεων μελών και συνεργάτες τους και συζητήσαμε μαζί τους θέματα επικαιρότητας και ενδιαφέροντος τους.

Θέλαμε να έχουμε όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα, όλη την απαιτούμενη πληροφόρηση αλλά και λεπτομέρειες για κάθε ζήτημα που παρουσιαζόταν, ανά κλάδο παραγωγής, ανά περιοχή αλλά και ανά επιχείρηση, από πρώτο χέρι.

Είχαμε εκτενείς συζητήσεις για θέματα πρακτικά καθημερινότητας, για τις εμπειρίες των ανθρώπων των επιχειρήσεων και ζητήσαμε τις απόψεις και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από τις επικοινωνίες μας, προέκυψαν πάρα πολλά ζητήματα που:

  • Είτε αντιμετωπίστηκαν από τον Σύνδεσμο άμεσα (παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων, επίλυση αποριών στον τρόπο διαχείρισης θεμάτων),
  • Είτε συγκεντρώθηκαν ως στοιχεία για να τεκμηριωθούν και να υποστηριχθούν τα αιτήματα που διατυπώσαμε προς την Κυβέρνηση, με στόχο την υποστήριξη των επιχειρήσεων.

Κάνοντας μια συνοπτική ανασκόπηση των θεμάτων που απασχόλησαν οριζόντια τους επιχειρηματίες αναδείχτηκαν κατά προτεραιότητα:

  • Η αντιμετώπιση των επιταγών σε σχέση με τις 75 ημέρες παράτασης αποπληρωμής τους, η θέση των οπισθογράφων και των κομιστών.
  • Η ρευστότητα και η τύχη οποιονδήποτε επενδυτικών προγραμμάτων που ήδη ήταν σε εξέλιξη ή και η ενίσχυση της ρευστότητας την επόμενη ημέρα και οι ξεκάθαροι όροι χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
  • Η ανησυχία για την επιβίωση προμηθευτών, πελατών και η μελλοντική αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, καθώς υπήρξε βίαιη ανατροπή στις διαδικασίες της οικονομικής αλυσίδας.
  • Η διαχείριση του προσωπικού σε ψυχολογικό αλλά και ουσιαστικό επίπεδο, η διαφύλαξη της υγείας τους αλλά και οι άδειες και τα έξτρα κόστη των επιπτώσεων από τα μέτρα που λήφθηκαν για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η έγνοια για το μέλλον και για την επόμενη ημέρα της κρίσης, η οποία δεν έχει προηγούμενο, είναι κοινή και έκδηλη σε όλους.

Μεγάλα επίσης ερωτήματα έχουν προκύψει για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι παραγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι οι μόνες, που αν στηριχτούν ουσιαστικά, θα μπορέσουν να κρατήσουν την οικονομία και τη χώρα ζωντανή.

Αυτή τη στιγμή είναι χρυσή ευκαιρία, με τους ανάλογους χειρισμούς να γίνει επιτέλους καταληπτό και ξεκάθαρο ότι η Βιομηχανία, η Μεταποίηση δηλαδή οι Παραγωγικές Επιχειρήσεις, είναι το στήριγμα και τα θεμέλια αυτής της χώρας και όχι η μονοθεματική στήριξη της οικονομίας στην παροχή υπηρεσιών και στον τουρισμό.

Εκθέτουμε σε κάθε ευκαιρία επικοινωνίας μας, με την εκάστοτε Κυβέρνηση, τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις χωρίς αγκυλώσεις και εμπόδια.

Επικεντρώνουμε την προσοχή μας, στην προώθηση των χρόνιων αιτημάτων μας για την αποκατάσταση της λειτουργίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το πλαίσιο των αιτημάτων μας αφορά:

  • Την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, δηλαδή των επενδυτικών σχεδίων και την προσέλκυση νέων εγχώριων και ξένων επενδύσεων.
  • Την άμεση και τάχιστη αποκατάσταση των όρων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Η έλλειψη ρευστότητας είναι ασφυκτική για τις επιχειρήσεις. Όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση που παρέχουν εγχώρια και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, με κανόνες και όρους σταθερούς, σαφείς και κατανοητούς.
  • Την έγκαιρη και ταχεία ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για τον έλεγχο, την αξιολόγηση και την έγκριση των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου.
  • Την έγκαιρη και ταχεία εκταμίευση πόρων για την ενίσχυση των επενδυτικών έργων των επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης και στον Αναπτυξιακό Νόμο.
  • Την υιοθέτηση σύγχρονου και απλοποιημένου θεσμικού πλαισίου που αφορά σε όλο το πλέγμα της εγκατάστασης και της λειτουργίας των επιχειρήσεων (χρήσης γης, βελτίωση όρων λειτουργίας βιομηχανικών πάρκων και ΒΙΠΕ)
  • Την παροχή άμεσων και ουσιαστικών φορολογικών ελαφρύνσεων (όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ, της προκαταβολής φόρου και η απαλλαγή προϊόντων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης).
  • Την καθολική απλοποίηση του ισχύοντος φορολογικού θεσμικού πλαισίου
  • Την αποφυγή επιβολής έκτακτων φορολογικών μέτρων
  • Την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
  • Την επιπλέον επέκταση εφαρμογής των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας των Αρχών, των Τραπεζών και των Ιδιωτών μεταξύ τους για τη μείωση των γραφειοκρατικών χρονοβόρων και κοστοβόρων διαδικασιών,
  • Τη μείωση του έμμεσου μισθολογικού κόστους
  • Τη χρήση πόρων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων για τη διατήρηση και την επαύξηση της απασχόλησης.
  • Τη λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
  • Την εξάλειψη των στρεβλώσεων στην εγχώρια αγορά ενέργειας.
  • Την υποστήριξη επενδύσεων για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των επιχειρήσεων,
  • Την ολοκλήρωση των έργων υποδομής με συνεργασίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών, τη δημιουργία δικτύων ενέργειας, την εγκατάσταση ευρυζωνικών δικτύων, την αποκατάσταση και τη διεύρυνση των οδικών και των σιδηροδρομικών συνδέσεων και τη διασύνδεση όλων των δικτύων μεταξύ τους, τη δημιουργία εμπορευματικών κέντρων.

Απευθυνόμενοι δε στην παρούσα Κυβέρνηση, ζητάμε επίσης, εμφαντικά, την ισόρροπη διαχείριση των πόρων τόσο των εγχώριων όσο και των Ευρωπαϊκών, για την ισχυροποίηση των Παραγωγικών Επιχειρήσεων και την τόνωση των επενδύσεων.

Πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο και σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι Παραγωγικές Επιχειρήσεις, δηλαδή η Βιομηχανική Παραγωγή, η Μεταποίηση είναι η μόνη διαχρονικά ασφαλής δικλείδα διεύρυνσης του πεδίου στήριξης της οικονομικής βάσης της χώρας που εξασφαλίζει συνθήκες μεγέθυνσης της οικονομίας, διατήρηση θέσεων εργασίας και δημιουργίας νέων.

Σε συνεργασία με την νέα διοίκηση του ΣΕΒ συμμετέχοντας και στο Διοικητικό του Συμβούλιο, αλλά και με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει να προωθεί τις θέσεις των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας & της Στερεάς Ελλάδος.

Νομίζω ότι απόλυτα συμφωνούμε όλοι, πως αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να προτάξουμε και να προβάλλουμε και να διεκδικήσουμε με κάθε θεμιτό τρόπο.»

Των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης προήδρευσε ο κ. Δημήτριος Αποστολάκης, εκπρόσωπος της εταιρείας ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΑΕ ARGO WINE,

                ενώ χρέη Γραμματέα εκτέλεσε η κα Αικατερίνη Αργυρίου, εκπρόσωπος της εταιρείας SERVISTEEL AE.

                Αναλαμβάνοντας την Προεδρεία ο κ. Αποστολάκης αφού ευχαρίστησε το Σώμα για την επιλογή του ως Προέδρου της φετινής Γενικής Συνέλευσης, απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό, κατά τον οποίο, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Αναφορικά με το έργο του Συνδέσμου, διαπιστώσαμε για ακόμη μία φορά,  ότι ο Σύνδεσμος προσέφερε έργο υπεύθυνο, πολύπλευρο και συνεπές, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τα προβλήματα της επιχειρηματικής κοινότητας, τα οποία ειδικά σήμερα, υπό τις παρούσες συνθήκες συνεχίζουν να διογκώνονται. Έχουν περάσει ήδη δώδεκα χρόνια από την έναρξη της τελευταίας χρηματοοικονομικής κρίσης, που στιγμάτισε την παγκόσμια οικονομία και μια νέα διεθνής κρίση, υγειονομικού χαρακτήρα (Covid-19), δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας. Με τις περισσότερες οικονομίες να βρίσκονται σε ένα “καθοδικό σπιράλ”, οι κυβερνήσεις διεθνώς, προσπαθούν να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της ύφεσης, η οποία ακόμη δυστυχώς, δεν μπορεί να προσδιοριστεί επαρκώς. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία της παραγωγικής ικανότητας και της απασχόλησης σε μια περίοδο δραματικής απώλειας εισοδήματος, που απαιτεί άμεση υποστήριξη της ρευστότητας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω εισαγωγής επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων, τη τόνωση της ρευστότητας, την προστασία της εργασίας, την χρηματοδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, την εκπαίδευση των εργαζομένων στις σύγχρονες τεχνολογίες, την υποστήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.»

Το Πρόγραμμα της Κλειστής Γενικής Συνέλευσης περιλάμβανε επίσης τις παρουσιάσεις του Απολογισμού Έργου του Συνδέσμου από το Γενικό Γραμματέα Δ.Σ., κ. Αριστομένη Εφραιμίδη, εκπρόσωπο της εταιρείας SIELMAN AE, του Οικονομικού Απολογισμού 2019 και του Προϋπολογισμού 2020 από τον Ταμία Δ.Σ. κ. Κωνσταντίνο Κουρκούμπα, εκπρόσωπο της εταιρείας ΕΥΡΗΚΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, και της Έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η οποία αναγνώστηκε από την Πρόεδρο του Συνδέσμου κα Ελένη Κολιοπούλου.

Στη συνέχεια ακολούθησε ευρύτατη συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων επιχειρηματιών κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε έμφαση σε επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα, με σκοπό την ανάδειξη κοινών προβληματισμών, την κατάθεση απόψεων για τη διαμόρφωση και την κατάθεση προτάσεων για ζητήματα που κρίνεται σκόπιμο να τεθούν υπόψη της Κεντρικής Διοίκησης και των αρμοδίων, προκειμένου να βρεθούν πρόσφορες λύσεις που θα διευκολύνουν την αποκατάσταση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης έγινε με την ευγενική χορηγία των εξής επιχειρήσεων – μελών του Συνδέσμου:

  • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ
  • ΗΡΑΚΛΗΣ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
         
A-
A
A+
Accessibility in the sense considered here refers to the design of products, devices, services, or environments so as to be usable by people with disabilities. The concept of accessible design and practice of accessible development ensures both "direct access" (i.e. unassisted) and "indirect access" meaning compatibility with a person's assistive technology (for example, computer screen readers).