Εναρκτήρια Συνάντηση των εταίρων της πρότασης ESG4SMEs, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+

07.02.2024
Εναρκτήρια Συνάντηση των εταίρων της πρότασης ESG4SMEs, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος συμμετέχει στην κοινοπραξία του Ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου έργου ESG4SMΕs, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+.

Την Τρίτη 30 και την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων της κοινοπραξίας στη Λάρισα στις εγκαταστάσεις του Πάρκου Καινοτομίας Joist.

Το project προτείνει την ανάπτυξη του επαγγελματικού προφίλ του Διαχειριστή ESG, για ΜμΕ του κλάδου της αγροδιατροφής, ο οποίος θα αποκτήσει την ικανότητα να βοηθήσει τις επιχειρήσεις αυτές στην μετάβασή τους σε μια πιο βιώσιμη οικονομία.

Το επαγγελματικό αυτό προφίλ θα βασιστεί σε μια ανάλυση αναγκών και σε ένα πλαίσιο βασικών ικανοτήτων, το οποίο θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου προγράμματος σπουδών.

Τα κριτήρια ESG – Environmental, Social and Governance, δηλαδή οι ενέργειές της προς το Περιβάλλον, η στάση της προς την Κοινωνία και η Εταιρική Διακυβέρνηση που εφαρμόζει, επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο την «αξία» μιας επιχείρησης.

Οι φορείς που συνεργάζονται για την υλοποίηση της πρότασης είναι οι κάτωθι:

– ACEEU GmbH, Muenster, Germany – Συντονιστής

Το ACEEU (Accreditation Council for Entrepreneurial and Engaged Universities) είναι ένας διεθνής οργανισμός διασφάλισης ποιότητας, που ειδικεύεται στην προώθηση και υποστήριξη των πανεπιστημίων στη διαδικασία μετασχηματισμού τους και ενσωμάτωσης της επιχειρηματικότητας

-A.B. INSTITUTE OF ENTREPRENEURSHIP DEVELOPMENT LTD –Polis Chrysochous, Cyprus

-ΑITCG (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας)- Βόλος -Ελλάδα

-ΕΤΑΜ ΑΕ –Hράκλειο Κρήτης -Ελλάδα Εταιρεία Συμβούλων

-Confartigianato Imprese Salerno – ITALY

Εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παρέχει υπηρεσίες για την ανταγωνιστική ανάπτυξη των εταιρειών-μελών του

-MIITR, International Institute for the Implementation of Sustainable Development –Maribor-Slovenia –

Μη κυβερνητικός φορέας που ασχολείται με έρευνα και ανάπτυξη στο πεδίο της βιωσιμότητας.

-West mbH -Steinfurt – Germany
Εταιρεία οικονομικής προώθησης και ανάπτυξης για την περιοχή Steinfurt

Οι δράσεις του project είναι οι κάτωθι:

– Συνοπτική έκθεση ανάλυσης αναγκών, η οποία θα συγκεντρώσει δεδομένα από τις πέντε συμμετέχουσες χώρες για να παρέχει μια σαφή εικόνα της τρέχουσας κατάστασης, όσον αφορά στις πρακτικές ESG στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων.

– Σχεδιασμός του προγράμματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης το οποίο θα επικεντρωθεί στις βασικές δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται από τον ESG Manager και το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά, δια ζώσης και οn line

– Ανάπτυξη παιχνιδιού προσομοίωσης που θα χρησιμεύσει ως καινοτόμο και διαδραστικό στοιχείο στη συνολική εμπειρία κατάρτισης.

– Ανάπτυξη εγχειριδίου πολιτικής που θα παρέχει πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές και μεθόδους για την προσαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος σε διάφορους κλάδους δραστηριότητας, και θα επικεντρωθεί στην πολιτική συστάσεων για την ευρύτερη αναγνώριση του πιστοποιητικού ESG Manager σε ολόκληρη την Ευρώπη.

– Δράσεις προβολής του έργου σε κάθε συμμετέχουσα χώρα και ένα τελικό συνέδριο στη Γερμανία.

Οι εταίροι συζήτησαν διεξοδικά όλες τις δράσεις του προγράμματος, έγινε η κατανομή των ρόλων στους εταίρους, καθορίστηκαν οι δράσεις προβολής του προγράμματος και δρομολογήθηκαν οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (A.B. INSTITUTE OF ENTREPRENEURSHIP DEVELOPMENT LTD) ανέλαβαν την από κοινού διοργάνωση της επιτυχούς εναρκτήριας συνάντησης.

Εκ μέρους του Συνδέσμου συμμετείχαν η Υποδιευθύντρια του Συνδέσμου κ. Γ. Φράγκου, η Υπεύθυνη Υποστήριξης Διοικητικού Έργου & Προγραμμάτων ΣΒΘΣΕ κ. Χρ. Ζαρμπούνη. ο Υπεύθυνος Υποστήριξης Υλοποίησης Προγραμμάτων ΣΒΘΣΕ κ. Β. Ζυγούρας.




A-
A
A+
Η προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό είναι η πρακτική ενσωμάτωσης για την εξασφάλιση ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν την αλληλεπίδραση ή την πρόσβαση σε ιστότοπους του Παγκόσμιου Ιστού από άτομα με σωματικές αναπηρίες, καταστάσεις αναπηρίας και κοινωνικοοικονομικούς περιορισμούς όσον αφορά το εύρος ζώνης και την ταχύτητα. Όταν οι ιστότοποι έχουν σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και επεξεργαστεί σωστά, γενικά όλοι οι χρήστες έχουν ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργικότητα.