Η ψηφιακή ενδυνάμωση των επιχειρήσεων οδηγεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση του ΑΕΠ

31.01.2023

Βασίλειος Κλειτσογιάννης - Γενικός Διευθυντής, Μέλος ΔΣ

Η ψηφιακή ενδυνάμωση των επιχειρήσεων οδηγεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση του ΑΕΠ

Στις 23 Φεβρουαρίου 2023 ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης στις Δράσεις του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των ΜΜΕ, στα πλαίσια του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα 2021 – 2027. Μέσα από τις δράσεις αυτές δίνεται ακόμη μία ευκαιρία στις επιχειρήσεις, να επενδύσουν στην ψηφιακή αναβάθμισή τους και να προχωρήσουν, ακόμη ένα βήμα, πιο κοντά στην ανάπτυξη. Άλλωστε, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει θέσει στο τραπέζι 127 δισ. EUR που προορίζονται για ψηφιακές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, «πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, αύξηση της ανθεκτικότητας της Ένωσης και μείωση των εξωτερικών εξαρτήσεων τόσο με μεταρρυθμίσεις όσο και με επενδύσεις». *(https://digital-strategy.ec.europa.eu/el)

Κατά την διάρκεια της πανδημίας, οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν βίαια να αλλάξουν το μοντέλο εργασίας τους και να πατήσουν απότομα γκάζι προς την τεχνολογική τους ενηλικίωση, μιας και οι συγκυρίες δεν αφήνουν περιθώρια για χρονοτριβή. Από τη μία, τα μοντέλα διοίκησης – αρχές TaylorFayolMaslowMayo – μοιάζουν αναχρονιστικά και άνευ ουσίας, αν δεν γνωρίζεις ταυτόχρονα, να «διαβάζεις» ένα CRM, ένα ERP, ένα HRM, να εργάζεσαι σε συγκεκριμένα projects από το χώρο σου ή το γραφείο σου – δεν έχει πια σημασία - ή να αξιολογείς ποσοτικά και ποιοτικά την απόδοση σε μετρήσιμα μεγέθη. Από την άλλη, μέχρι να εγκατασταθεί μία νέα γραμμή παραγωγής, χτίζεται μία νέα καινοτομία. Να μην αναφερθούμε στο πόσο αναγκαίο είναι να ξέρει μία επιχείρηση να λειτουργεί, εξ απαλών ονύχων, σε περιβάλλον vpn ή έστω cloud.

Αυτό είναι το μέλλον στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε, την στιγμή μάλιστα, που ενώ ψάχνουμε να βρούμε, τί είναι απαραίτητο τεχνολογικά για την επιχείρησή μας, η AI (Artificial Intelligence) μας έχει χτυπήσει ήδη την πόρτα. Φτάνει μόνο να «κουβεντιάσουμε» με το chatGPΤ για να καταλάβουμε τις ταχύτητες των αλλαγών.

Όλα τα παραπάνω μοιάζουν απολύτως κατανοητά, όταν εμείς ως άτομα κάνουμε ένα βήμα μπροστά και η τεχνολογία τρία. Είναι φυσιολογικό να φοβόμαστε να επενδύσουμε στην καινοτομία, όταν δεν την γνωρίζουμε ή δεν την κατανοούμε. Αυτό όμως που επιβάλλεται να κατανοήσουμε είναι, ότι η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια καθηλωμένη στις τελευταίες θέσεις σε ψηφιακές επιδόσεις στην Ευρώπη και πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ για την άνοδό μας.  


(Ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) συνοψίζει τους δείκτες σχετικά με τις ψηφιακές επιδόσεις της Ευρώπης και παρακολουθεί την πρόοδο των χωρών της ΕΕ)

 Η ψηφιακή ενδυνάμωση των επιχειρήσεων οδηγεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση του ΑΕΠ. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜΜΕ είναι προαπαιτούμενο και επιβάλλεται να εκμεταλλευτούμε κάθε βοήθεια που μας παρέχεται μέσω χρηματοδοτήσεων, διαφορετικά, ο μύθος της σπηλιάς του Πλάτωνα, θα παραμένει επίκαιρος.

A-
A
A+
Η προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό είναι η πρακτική ενσωμάτωσης για την εξασφάλιση ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν την αλληλεπίδραση ή την πρόσβαση σε ιστότοπους του Παγκόσμιου Ιστού από άτομα με σωματικές αναπηρίες, καταστάσεις αναπηρίας και κοινωνικοοικονομικούς περιορισμούς όσον αφορά το εύρος ζώνης και την ταχύτητα. Όταν οι ιστότοποι έχουν σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και επεξεργαστεί σωστά, γενικά όλοι οι χρήστες έχουν ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργικότητα.