Ο ΣΒΘΣΕ εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του τ. Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου

30.05.2024
Ο ΣΒΘΣΕ εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του τ. Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου

Ο Γιώργος Προβόπουλος υπήρξε ένας άνθρωπος με ξεχωριστές σχέσεις φιλίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τον Σύνδεσμό μας, οι οποίες διήρκησαν πάνω από 40 χρόνια.

Η παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου το 2009 ως επίσημος ομιλητής ήταν μια ιδιαίτερη τιμή, καθώς ήταν η πρώτη και μοναδική εμφάνιση Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σε επιχειρηματικό οργανισμό της περιφέρειας.

Αυτή η εκδήλωση παραμένει μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του Συνδέσμου μας.

Ο Γιώργος Προβόπουλος γεννήθηκε το 1950 στον Πειραιά και ανέλαβε τα ηνία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2008.

Η ακαδημαϊκή του πορεία περιλαμβάνει πτυχίο από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ στη Βρετανία. Διετέλεσε αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία υπήρξε εντυπωσιακή.

Εκτός από Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του Υπουργείου Οικονομίας, καθώς και ως επικεφαλής των δύο εγκυρότερων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας ΙΟΒΕ & ΚΕΠΕ.

Είχε μοναδική γνώση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, δεδομένου ότι διετέλεσε Σύμβουλος Διοικήσεως, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος των 3 εκ των 4 τότε μεγαλύτερων ιδιωτικών Τραπεζών της χώρας μας (Alpha Bank, Πειραιώς & Εμπορική), κατορθώνοντας μάλιστα αυτό που όλοι χαρακτήριζαν τότε ως ακατόρθωτο: να εξυγιάνει και να ιδιωτικοποιήσει την τελευταία.

Διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και εκπρόσωπός της στο Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας. Είχε συμμετάσχει ως διακεκριμένο μέλος σε διεθνείς οργανισμούς και επιτροπές, μεταξύ των οποίων και στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1990 ως το 1993.

Το 2003 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του «Η Δυναμική του Χρηματοοικονομικού Συστήματος».

Και κάτι που ελάχιστοι θυμούνται: Ο πρώτος στη χώρα που χτύπησε, με το βιβλίο – μελέτη του, το καμπανάκι του Ασφαλιστικού, πάνω από 15 χρόνια πριν καν τεθεί το θέμα σε δημόσια συζήτηση.

Η συμβολή του στην οικονομική σταθεροποίηση της χώρας υπήρξε ανεκτίμητη, ιδιαίτερα κατά τις δύσκολες περιόδους που διήλθε η Ελλάδα. Η άριστη ακαδημαϊκή του κατάρτιση, η βαθιά γνώση του τραπεζικού συστήματος και η εμπειρία του σε διεθνείς οργανισμούς και επιτροπές, καθιστούν τον Γιώργο Προβόπουλο μια εξέχουσα προσωπικότητα στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος ΣΒΘΣΕ αποχαιρετά με σεβασμό και βαθιά ευγνωμοσύνη τον Γιώργο Προβόπουλο. Η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του θα αποτελεί πάντα πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού.

Ο Σύνδεσμος εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.


Γιώργος Προβόπουλος

Κείμενο του κ. Κυριάκου Βανέζη, Επίτιμου Προέδρου ΣΒΘΣΕ.

(μία παράτολμη σύγκριση)

Θα αποτολμήσω μια σύγκριση – τηρουμένων, φυσικά, των αναλογιών – μεταξύ δύο ανδρών:

Ουδείς Βρετανός ήταν τόσο «έτοιμος» και «κατάλληλος» για τη θέση του Πρωθυπουργού, όσο ο Winston Churchill, όταν την ανέλαβε, κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ουδείς (;) Έλληνας ήταν τόσο «έτοιμος» και «κατάλληλος» για τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο ο Γιώργος Προβόπουλος, όταν την ανέλαβε, κατά την έναρξη της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Λόγοι για τους οποίους πέτυχαν πλήρως - και οι δύο - στα καθήκοντα των  αποστολών τους (θεσμικά, διαφορετικών), παρά τις πρωτοφανώς δύσκολες καταστάσεις που υπήρχαν κατά την ανάληψή τους και όσων προστέθηκαν κατά την διάρκεια της εξέλιξής τους, δηλαδή ενόψει διαφορετικών ειδών καταστροφής.

Επί πλέον κοινό χαρακτηριστικό: Και οι δύο, αφενός «έβλεπαν πολύ μακριά» και αφετέρου είχαν το θάρρος – αντλούμενο από υψηλή αίσθηση εθνικής ευθύνης - να προειδοποιούν από πολύ νωρίς και τεκμηριωμένα για όσα έμελλε να συμβούν, contra στην κρατούσα περιρρέουσα ατμόσφαιρα, των εποχών τους.

Για τον Churchill, έχουν όλα αποτυπωθεί στα τελευταία 80 χρόνια και είναι γνωστά.

Αναφορικά με τον Γ. Προβόπουλο, ελάχιστοι γνωρίζουν π.χ. την έγκαιρη προειδοποίησή του, με το βιβλίο / μελέτη του της «Κοινωνικής Ασφάλισης» του 1987 – σημαντικότατη γενεσιουργός αιτία των συνθηκών δημιουργίας του μελλοντικού χρέους – το οποίο συνάντησε (φευ !) σφοδρότατη αντίδραση από τους τότε υπεύθυνους της οικονομικής πολιτικής.

Ισχυρίζομαι ότι ο Γιώργος Προβόπουλος ήταν ο πλέον «έτοιμος» και «κατάλληλος» για τη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την έναρξη της κρίσης της ελληνικής οικονομίας, διότι είχε εξειδικευμένη και σε βάθος γνώση όλων των παραμέτρων της ελληνικής οικονομίας, από όλες τις προηγούμενες «θητείες του» και ασφαλώς του τραπεζικού τομέα:

Διακεκριμένη ακαδημαϊκή καριέρα (δόκτωρ οικονομικών επιστημών και αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου), δηλαδή με εξαιρετικό θεωρητικό υπόβαθρο. Μακρόχρονος μελετητής (έως Διευθυντής ΙΟΒΕ) των τομέων της ελληνικής οικονομίας. Μέλος Δ.Σ. εξεχουσών εταιρειών (π.χ. ΤΙΤΑΝ ΑΕ), δηλαδή σοβαρός γνώστης της λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα. Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, τουτέστιν άριστος γνώστης της δημοσιονομικής πολιτικής. Σύμβουλος Διοικήσεως / Αντιπρόεδρος / Πρόεδρος  πλειάδας τραπεζών (π.χ. Ιονική, Alpha Bank, Πειραιώς), συνεπώς άριστος γνώστης του τραπεζικού τομέα. Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τουτέστιν άριστος γνώστης της νομισματικής πολιτικής και της λειτουργίας του εποπτικού ρόλου του συνόλου του τραπεζικού συστήματος.

Τόσες και τέτοιες προηγούμενες «θητείες», ασφαλώς συγκροτούν το «έτοιμος», αλλά και το «κατάλληλος» για την ανάληψη της θέσεως του Διοικητή της ΤτΕ, την επίμαχη χρονική περίοδο.

Ενδέχεται η κρίση μου να επηρεάζεται από τη 40χρονη αδιατάρακτη φιλία μας με το Γιώργο, κατά την οποία διαπίστωνα τις πρόσθετες και ξεχωριστές δεξιότητές του:

«Πάντα λιτός, πρακτικός, συγκεκριμένος και αποτελεσματικός».

Αυτές αναγνώρισε με ευθυκρισία και παρρησία ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, τότε Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών «ως φίλο  που τον έζησα στο πεδίο της μάχης».

Ο Γιώργος Προβόπουλος, ως Διοικητής της ΤτΕ, προσέφερε στους πολιτικούς υπευθύνους της χώρας μας αξιόπιστα στοιχεία και συμβουλές, πραγματοποίησε τους κατάλληλους (και πρωτόγνωρους) χειρισμούς στον τομέα ευθύνης του, ήταν δε ο σταθερά αξιόπιστος συνομιλητής των δανειστών μας, πείθοντάς τους για τις εκτιμήσεις και τις ενέργειές του. Αποσόβησε την καταστροφή.  
 
Η χώρα του οφείλει πολλά !

Ο Γιώργος ευτύχησε να συντροφεύεται από τη θαυμάσια και φιλόξενη σύζυγό του Ευδοκία, με την οποία απέκτησαν τα έξοχα παιδιά τους Μαριέττα, Νίκο και Θεοδώρα και τα εγγόνια τους.

Κυριάκος Βανέζης
Επίτιμος Πρόεδρος ΣΒΘΣΕ






A-
A
A+
Η προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό είναι η πρακτική ενσωμάτωσης για την εξασφάλιση ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν την αλληλεπίδραση ή την πρόσβαση σε ιστότοπους του Παγκόσμιου Ιστού από άτομα με σωματικές αναπηρίες, καταστάσεις αναπηρίας και κοινωνικοοικονομικούς περιορισμούς όσον αφορά το εύρος ζώνης και την ταχύτητα. Όταν οι ιστότοποι έχουν σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και επεξεργαστεί σωστά, γενικά όλοι οι χρήστες έχουν ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργικότητα.