Οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας επιβάλλεται να προχωρήσουν σε αναπτυξιακά άλματα

31.10.2024

Αθανάσιος Συριανός - Πρόεδρος ΔΣ ΣΒΘΣΕ

Οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας επιβάλλεται να προχωρήσουν σε αναπτυξιακά άλματα

Oι προκλήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες παραμένουν στο προσκήνιο, και είναι ομολογουμένως αρκετές και διαρκείς. Ειδικά στη Θεσσαλία, οι επιχειρήσεις και η βιομηχανική δραστηριότητα ήρθαν αντιμέτωπες με αρκετά εμπόδια, τόσο από τα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης, όσο και μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023. Ωστόσο η προσπάθεια συνεχίζεται, με τη Θεσσαλία να στηρίζεται και στη Βιομηχανία, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Αθανάσιο Συριανό να επισημαίνει ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατό στο ελληνικό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, ότι υπάρχουν εμπόδια, αλλά και ευκαιρίες…

Συνέντευξη: Χρυσόστομος Τρίμμης


-Αρχικά θα θέλαμε μία περιγραφή της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις που ήρθαν αντιμέτωπες με το κύμα κακοκαιρίας, έναν χρόνο πλέον μετά…

Οι κακοκαιρίες Daniel στις 5 Σεπτεμβρίου και Elias στις 27 Σεπτεμβρίου έπληξαν με σφοδρότητα την περιφέρεια της Θεσσαλίας. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος – ΣΒΘΣΕ, πρωτοστάτησε στη σύσταση της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών – ΣΘΕΒ και την αιγίδα του ΣΕB-Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, με στόχο την από κοινού ανάδειξη των προβλημάτων προς τις αρμόδιες Αρχές και τις αρμόδιες Υπηρεσίες και την αξίωση άμεσης συνδρομής της Πολιτείας, για αποκατάσταση των καταστροφών και στήριξη των πληγέντων. Περισσότερες από 4500 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες επλήγησαν με πολλές βιομηχανίες να έρχονται αντιμέτωπες με την ολοκληρωτική καταστροφή.

Σύμφωνα με έρευνα του ΣΒΘΣΕ και σχεδόν έναν χρόνο μετά τις καταστροφές, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη κακοκαιρία, δεν έχουν καταφέρει ακόμη και σήμερα, να επαναφέρουν τη παραγωγή τους σε προ Daniel επίπεδα. Πρέπει να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι αποπληρωμές των κρατικών αποζημιώσεων και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας που επλήγησαν, σε χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδυτικά προγράμματα, για νέο σύγχρονο εξοπλισμό.

Μεγάλο πρόβλημα για τη Βιομηχανία, αποτελεί και η συρρίκνωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής λόγω των απωλειών σε φυσικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και σε φυσικούς πόρους. Να θυμηθούμε ότι η εν λόγω περιφέρεια συνεισέφερε το 16,8% του συνόλου της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του τομέα της Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας στην Ελλάδα.


-Σε γενικότερο πλαίσιο, το οικονομικό περιβάλλον αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα είναι φιλικό για τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια και ειδικότερα στην Κεντρική Ελλάδα;

Αν αναλύσουμε τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, η Θεσσαλία παρουσίασε αύξηση 7.9% στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της μεταποίησης από το 2000 έως το 2021. Από την άλλη, η Ελλάδα συνολικά παρουσίασε μείωση 13.1% στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της μεταποίησης από το 2000 έως το 2021. Με λίγα λόγια, η μεταποίηση στη Θεσσαλία είχε θετική εξέλιξη κατά την περίοδο 2000-2021, ενώ η μεταποίηση συνολικά στην Ελλάδα είχε αρνητική εξέλιξη την ίδια περίοδο. Το στοιχείο αυτό δείχνει την δυναμική του κλάδου της βιομηχανίας που υπήρχε στη Θεσσαλία και η οποία σίγουρα ανακόπηκε από τις πρόσφατες καταστροφές. Αν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στους Περιφερειακούς Λογαριασμούς εμπλουτίζονται με τουλάχιστον δύο έτη καθυστέρηση, διαφαίνεται πτώση για το 2023 και 2024, λόγω και των πλημμυρών, με τις επιχειρήσεις να αγωνιούν για τους λόγους που αναλύσαμε παραπάνω. Αν προσθέσουμε και την αύξηση των λειτουργικών εξόδων της βιομηχανίας κατά τα τελευταία έτη, οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, και ειδικά οι μικρομεσαίες, επιβάλλεται να προχωρήσουν σε αναπτυξιακά άλματα.

Υπάρχει, όμως, μία μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Αυτή είναι η ταχύτερη απορρόφηση και εκταμίευση των κονδυλίων του RRF. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία υλοποίησης των εθνικών σχεδίων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), δείχνουν σημαντική υποεκτέλεση των δημόσιων δαπανών που σχετίζονται με το σκέλος των επιχορηγήσεων, με αποτέλεσμα την οπισθοβαρή ανακατανομή τους και τη συσσώρευσή τους σε μεγάλο βαθμό την περίοδο 2024-26. Ας εκμεταλλευτούμε τον Μηχανισμό ώστε να μετατραπεί σε ευκαιρία για τις επιχειρήσεις στην Κεντρική Ελλάδα και ειδικά για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας που επλήγησαν, ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις σύγχρονου εξοπλισμού, με πλήρη αυτοματοποίηση της παραγωγής, που θα αμβλύνει και το πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα.


-Πόσο έχουν επηρεαστεί οι επιχειρήσεις από την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά πλέον, με τις συνεχείς ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες;

Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα… Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση (2/2024) του ΙΟΒΕ για τις εξελίξεις στη Βιομηχανία, σημειώθηκε μικρή βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, παρόλο που το γενικό οικονομικό κλίμα υποχώρησε. Η αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δείχνει ότι οι καταναλωτές είναι πιο πρόθυμοι να ξοδέψουν χρήματα για αγορές, κάτι που αυξάνει την καταναλωτική πίστη​. Αυτό γίνεται κατανοητό πρώτον, με την υποχώρηση της ανεργίας κάτω από το 10% τον τελευταίο μήνα, που σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εισόδημα και είναι ικανοί να προχωρήσουν σε αγορές και δεύτερον, με την βελτίωση στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές που προφανώς έχει δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα, ενισχύοντας έτσι την καταναλωτική πίστη​.

Από την άλλη όμως, στην ίδια έκθεση, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία εξασθένησαν τον Ιούνιο, στοιχείο που αντικατοπτρίζει αβεβαιότητα ή ανησυχία για τη μελλοντική ζήτηση και τις συνθήκες αγοράς​​, οδηγώντας της βιομηχανία, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους εργασίας η οποία κυμάνθηκε στο 5,1% το α’ τρίμηνο του 2024, σε ήπια υποχώρηση των προβλέψεων των παραγγελιών και της ζήτησης και της παραγωγής της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΒΘΣΕ παρακολουθεί όλους τους δείκτες και είμαστε πεπεισμένοι ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης και να συνεχίσει η ανεργία να μειώνεται. Σταδιακά θα αυξηθεί και η παραγωγή. Είμαστε σε ένα θετικό, αν και κρίσιμο σημείο.


-Tι περισσότερο χρειάζεται αυτήν τη στιγμή προκειμένου η βιομηχανία της Κεντρικής Ελλάδας να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και να αναπτυχθεί αναλόγως για να προκύψουν και νέες προσπάθειες και προφανώς περισσότερες θέσεις εργασίας;

Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Για να γίνει η βιομηχανία της Κεντρικής Ελλάδας πιο ανταγωνιστική, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα και να υιοθετηθούν στρατηγικές που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την καινοτομία. Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη Θεσσαλία, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος το Νοέμβριο του 2024, οι ακόλουθοι παράγοντες θα πρέπει να αποτελέσουν κεντρικά θέματα συζήτησης και προτεραιότητες:

  • Η αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών και η προώθηση της καινοτομίας.
  • Η εκπαίδευση και η συνεχιζόμενη κατάρτιση του εργατικού δυναμικού.
  • Η βελτίωση των μεταφορικών υποδομών και η ανάπτυξη αποτελεσματικών δικτύων.
  • Η δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
  • Η προώθηση βιώσιμων πρακτικών και η ενσωμάτωση της πράσινης ανάπτυξης.
  • Η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών.
  • Η προώθηση των εξαγωγών.
  • Η μεγέθυνση των πόλεων στην Κεντρική Ελλάδα (δημογραφικά δίπολα).


Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας που θα διοργανώσει ο Σύνδεσμος 15 – 16 Νοεμβρίου 2024 στα Τρίκαλα, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να συζητηθούν αυτά τα θέματα και να χαραχθούν στρατηγικές που θα ενισχύσουν τη βιομηχανική ανάπτυξη της Κεντρικής Ελλάδας. Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών, όπως επιχειρηματίες, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ακαδημαϊκοί και επενδυτές, είναι ζωτική για την επιτυχία του συνεδρίου και την υλοποίηση των προτεινόμενων λύσεων. Ειδικά όταν το επιχειρηματικό περιβάλλον κινείται σε πλαίσιο VUCA* – Volatility (Αστάθεια), Uncertainty (Αβεβαιότητα), Complexity (Πολυπλοκότητα) και Ambiguity (Ασάφεια), καλούμαστε ως επιχειρηματίες να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις αυτές και να αναπτύξουμε στρατηγικές για να τις αντιμετωπίσουμε.


Το ανθρώπινο δυναμικό και το ενεργειακό κόστος

-Υπάρχει το εργατικό δυναμικό που χρειάζονται οι βιομηχανικές επιχειρήσεις αυτήν τη στιγμή; Έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν πλήρως στα δεδομένα που απαιτούνται για την εξασφάλιση αυτού του δυναμικού;

Πρόκειται για το σημαντικότερο πρόβλημα στο οποίο αναφέρονται οι βιομηχανίες μέλη μας: η εξεύρεση εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες. Ο Σύνδεσμος ασχολείται διεξοδικά με το συγκεκριμένο ζήτημα και αυτό που πρέπει να γίνει οργανωμένα, είναι να προσδιορίσουμε τις σύγχρονες επαγγελματικές ανάγκες, να περιγράψουμε τα επαγγελματικά προφίλ και να συντάξουμε κατάλληλα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που θα ταιριάζουν στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Οι επιχειρηματικοί και κλαδικοί φορείς, πρέπει να συνεργαστούν και εκμεταλλευόμενοι τις υπάρχουσες κρατικές δομές, να βοηθήσουμε στην επίλυση αυτού του προβλήματος.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο Σύνδεσμος ώστε να παρουσιαστούν εναλλακτικές λύσεις που θα φέρουν τους νέους και τους απόφοιτους μας, κοντά στη βιομηχανία, μειώνοντας τον αντίκτυπο της ανεργίας και του αναξιοποίητου εργατικού δυναμικού. Είναι σαφώς χρήσιμη η οργάνωση ολιγόωρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων upskilling, αλλά η πραγματικότητα απαιτεί περισσότερο οργανωμένες και συντεταγμένες δράσεις reskilling του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

Ένα ακόμη σημείο που αξίζει να μελετηθεί, είναι το μεγάλο ποσοστό ανέργων γυναικών στην Ελλάδα που ξεπερνάει κατά πολύ το μέσο όρο της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες είναι 7,0%, ενώ η ανεργία των γυναικών στην Ελλάδα, ξεπερνάει το 13%. Είναι σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον μ.ό. της Ευρώπης. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην Ελλάδα απασχολείται το 52,4% των γυναικών. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. μετά την Ιταλία, που έχει 52,3%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας αριθμός γυναικών, που με σωστή καθοδήγηση και εκπαίδευση, μπορεί να δώσει σημαντική λύση στο πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού. Για να κινηθούμε σε αυτή τη κατεύθυνση όμως, επιβάλλονται ξεκάθαρες πολιτικές που θα προωθήσουν την ισότητα φύλων, θα εξαλείφουν τα εμπόδια ένταξης στο εργατικό δυναμικό και θα υποστηρίζουν τη συμφιλίωση εργασίας και οικογενειακής ζωής.​


-Το θέμα της ενέργειας και του κόστους δείχνει να παραμένει μείζον και για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν στον ορίζοντα λύσεις;

Το κόστος της ενέργειας παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων, αναφέρουν ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό παράγοντα στις λειτουργικές τους δαπάνες. Μεσαίες και μεγάλες βιομηχανίες, επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος και το ανθρακικό τους αποτύπωμα, διασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργειακή τους επάρκεια.

Μάλιστα, πολλές βιομηχανίες, μέσω των PPAs, μπορούν να εξασφαλίσουν οικονομικά αποδοτική και βιώσιμη ενέργεια, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους και συμβάλλοντας στη μετάβαση σε μια πιο «πράσινη» οικονομία. Τα PPAs επιτρέπουν στους μεγάλους καταναλωτές να εξασφαλίζουν ενέργεια σε χαμηλότερες τιμές από αυτές της λιανικής αγοράς. Αυτό οφείλεται στην απευθείας διαπραγμάτευση με τους παραγωγούς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερους οικονομικούς όρους​.

Παρά τις προσπάθειες όμως, της βιομηχανίας, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά την πλήρη ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο υπάρχον δίκτυο. Ορισμένες περιοχές της χώρας χρειάζονται περαιτέρω αναβάθμιση των δικτύων τους για να υποστηρίξουν την αυξημένη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και τη διανομή αυτής της ενέργειας σε βιομηχανικούς καταναλωτές. Οι βελτιώσεις στα δίκτυα διανομής είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η αποδοτικότητα του συστήματος​. Η πλήρης ενσωμάτωση των ΑΠΕ και η διασφάλιση μιας αξιόπιστης και αποδοτικής διανομής ενέργειας παραμένουν κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχία αυτών των πρωτοβουλιών.


-Όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη; Ποια βήματα καλούνται να κάνουν οι θεσσαλικές βιομηχανίες; Τι απαιτείται για να γίνουν αυτά τα βήματα;

Οι θεσσαλικές βιομηχανίες καλούνται να υιοθετήσουν συγκεκριμένα βήματα για να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη, ανταποκρινόμενες στις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για περιβαλλοντική προστασία. Ειδικά στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, αυτό το μήνυμα έχει γίνει σαφές μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες του 2023.

Αν και κινούμαστε σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 29η θέση από τις 167 χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά την επίδοση στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) σύμφωνα με την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2024 από το Sustainable Development Solutions Network (SDSN). Η συνολική βαθμολογία της Ελλάδας είναι 78,7%, ελαφρώς πάνω από τον περιφερειακό μέσο όρο του 77,2%.
Η Ελλάδα παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στον Στόχο 1 για την εξάλειψη της φτώχειας, ενώ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στον Στόχο 12 για την υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή (βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, μείωση σπατάλης τροφίμων, ορθή διαχείριση χημικών ουσιών και αποβλήτων, ανακύκλωση), όπου η πρόοδος είναι ανεπαρκής ή μειώνεται​. Γενικά, η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες ή σημαντικές προκλήσεις στην επίτευξη του 64% των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). Δηλαδή, σε πάνω από τα μισά από τα συνολικά 17 SDGs, η χώρα παρουσιάζει δυσκολίες στην υλοποίηση των σχετικών στόχων.

Ο ΣΒΘΣΕ, στηρίζει τις επιχειρήσεις μέλη του, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και Β2Β info sessions, ώστε να γίνει κατανοητή η σημαντικότητα της βιωσιμότητας. Επιπλέον, μέσω του Enterprise Europe Network, αποστέλλεται συχνή και έγκυρη ενημέρωση για την υιοθέτηση και συμμόρφωση των επιχειρήσεων μελών του, με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές κανονιστικές απαιτήσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη​.


Η συνεργασία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και το συμπέρασμα

-Υπάρχει αρμονική συνεργασία ανάμεσα σε πρωτογενή-δευτερογενή-τριτογενή τομέα στη Θεσσαλία; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αν ναι τι θα πρέπει να γίνει;

Η αρμονική συνεργασία ανάμεσα σε πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα στη Θεσσαλία είναι κρίσιμη για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η Θεσσαλία είναι γνωστή για τη γεωργική παραγωγή της (π.χ. βαμβάκι, σιτηρά, φρούτα, λαχανικά) ενώ υπάρχουν και σημαντικές μονάδες κτηνοτροφίας. Στο δευτερογενή τομέα έχουμε μεγάλες βιομηχανίες που επεξεργάζονται γεωργικά προϊόντα (π.χ. παραγωγή ελαιολάδου, κρασιού, τυροκομικών προϊόντων, κλωστοϋφαντουργίας) καθώς και μονάδες κατασκευής και παραγωγής άλλων ειδών (π.χ. τρόφιμα, χημικά προϊόντα). Η Θεσσαλία είναι «πλούσια» και στη παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό, τη μεταφορά και την υγεία.

Στο παρελθόν γίνανε προσπάθειες δημιουργίας συνεργατικών σχημάτων (cluster) αλλά χωρίς σημαντικό αποτέλεσμα, κυρίως λόγω απουσίας μίας δομής που να στηρίζει τέτοιου είδους συμπράξεις. Όμως, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια αυτή, ειδικά μετά την τεράστια καταστροφή που υπέστη η Θεσσαλία, με εκτεταμένες συνεργασίες σε διάφορους κλάδους, όπως στον κλάδο της αγροδιατροφής, με στόχο την δυναμική προώθηση των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, από την κεντρική και τοπική διοίκηση μέχρι τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς. Η συνεργασία αυτή θα βελτίωνε άμεσα τις υποδομές, την εξωστρέφεια, τη βιωσιμότητα και την καινοτομία των επιχειρήσεων. Σε δεύτερο χρόνο θα ενίσχυε σημαντικά την οικονομία όλης της περιφέρειας. Εξαιρετικά παραδείγματα συνεργασίας, αποτελούν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου – ΖΑΓΟΡΙΝ, ο Αγροτικός Παραγωγικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου με τη Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ.

Τα 30 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, τα οποία έρχονται από διαφορετικούς κλάδους και τομείς, γνωρίζουν ότι μόνο με τη συνεργασία μπορεί να έρθει η ανάπτυξη. Τα συνεργατικά σχήματα είναι αναγκαία, ειδικά στη Θεσσαλία, μετά τις καταστροφές.


-Σε τι επίπεδο βρίσκονται οι επιχειρήσεις της κεντρικής Ελλάδας όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό;

Καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι η πρόσβαση στις ΤΠΕ θεωρείται θεμελιώδης για τη βελτίωση των επιπέδων παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Θεωρούμε ότι αυτός ο νέος ψηφιακός κόσμος – που περιλαμβάνει έννοιες όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων και η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) – θα παράσχει εργαλεία για την αυτοματοποίηση πραγματικών διαδικασιών σε τομείς όπως η υγεία, η ασφάλεια, το κλίμα, οι μεταφορές, η ενέργεια ή ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα. Ταυτόχρονα όμως, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας, πρέπει να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Οι επιχειρήσεις της κεντρικής Ελλάδας βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αρκετές έχουν εντάξει στο σχεδιασμό τους τη μεταμόρφωση αυτή και την έχουν επιτύχει, υπάρχουν όμως ακόμη και σήμερα, επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις υπάρχουσες υποδομές. Γι΄ αυτόν τον λόγο παρατηρούμε ότι, αν και προκηρύχθηκαν επιχορηγούμενα προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ, η απορρόφηση των κονδυλίων ήταν πολύ χαμηλή με πολλές από τις επιχειρήσεις να μην πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας ή οι δαπάνες που υπέβαλαν δεν θεωρήθηκαν κατάλληλες για χρηματοδότηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απορριφθούν πολλές αιτήσεις και να μείνουν αδιάθετα κονδύλια​. Επομένως, οι επιχειρήσεις θέλουν να επενδύσουν, αλλά δεν μπορούν λόγω εξωγενών παραγόντων.

Το βασικό ζήτημα είναι να υπάρξει κοινή πολιτική και στόχευση, ώστε να κινούμαστε, επιχειρήσεις και κράτος, στο ίδιο μονοπάτι. Η ατζέντα πρέπει να είναι σαφής και ρεαλιστική, για να επιτευχθεί ψηφιακή σύγκλιση μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου.

Ο Σύνδεσμος παρακολουθεί την ψηφιακή εξέλιξη, φέρνοντας την Τεχνίτη Νοημοσύνη στην καθημερινή του λειτουργία και ενημερώνει τις επιχειρήσεις μέλη του, μέσω της Ομάδας Εργασίας του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα.


-Υπάρχει τελικά αισιοδοξία για το μέλλον;

Οι επιχειρήσεις στην κεντρική Ελλάδα αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, αλλά υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και βελτίωση. Με τις σωστές επενδύσεις σε υποδομές, εκπαίδευση και τεχνολογία, η περιοχή μας μπορεί να γίνει πιο ανταγωνιστική και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων τομέων και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης είναι επίσης κρίσιμες για την επιτυχή ανάπτυξη της Κεντρικής Ελλάδας. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, έχει εντοπίσει τις ανάγκες και μέσα από τις 8 Ομάδες Εργασίας του, οι οποίες παρακολουθούν όλους τους βασικούς τομείς της επιχειρηματικότητας, στέκεται δίπλα στις επιχειρήσεις – μέλη του.

(* Το πλαίσιο VUCA προέκυψε από τις Στρατιωτικές Σχολές Πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών τη δεκαετία του 1980 και αρχές της δεκαετίας του 1990. Ειδικότερα, αναπτύχθηκε στο Army War College των ΗΠΑ για να περιγράψει τον κόσμο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετώπιζαν οι στρατιωτικοί ηγέτες σε ένα μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, το πλαίσιο VUCA υιοθετήθηκε από τον επιχειρηματικό κόσμο και άλλους οργανισμούς ως ένας τρόπος για να περιγράψουν τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον.)

A-
A
A+
Η προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό είναι η πρακτική ενσωμάτωσης για την εξασφάλιση ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν την αλληλεπίδραση ή την πρόσβαση σε ιστότοπους του Παγκόσμιου Ιστού από άτομα με σωματικές αναπηρίες, καταστάσεις αναπηρίας και κοινωνικοοικονομικούς περιορισμούς όσον αφορά το εύρος ζώνης και την ταχύτητα. Όταν οι ιστότοποι έχουν σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και επεξεργαστεί σωστά, γενικά όλοι οι χρήστες έχουν ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργικότητα.