Στις 16-17 Μαΐου 2024, στο Ηράκλειο της Κρήτης πραγματοποιήθηκε η 5η συνάντηση της κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas για την περίοδο 2022-2025
Στο ΙΤΕ, στην καρδιά της τεχνολογικής καινοτομίας στο Ηράκλειο Κρήτης, και στο H2B HUB Κρήτης πραγματοποιήθηκε η 5η συνάντηση της ελληνικής κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas το διήμερο 16-17 Μαΐου 2024.
Η 5η συνάντηση της κοινοπραξίας για την περίοδο 2022-2025 οργανώθηκε με επιτυχία από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε ένα περιβάλλον ανταλλαγής γνώσης και αμοιβαίας κατανόησης και υποστήριξης.
Τα στελέχη του Δικτύου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ, απόλαυσαν την κρητική φιλοξενία και είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν ουσιαστικά με μέλη της τοπικής κοινότητας της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.
Η ενδυνάμωση των γυναικών στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, μεθοδολογίες και εργαλεία για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων, η χρήση των πλέον διαδεδομένων εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης για την αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και ο ρόλος των συστάδων καινοτομίας έδωσαν τον τόνο της συνάντησης.
Τις εργασίες παρακολούθησαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλη της κοινοπραξίας και του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας.
Η πρώτη ημέρα των εργασιών ξεκίνησε με ενημερώσεις από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Mariella Masselink, Επικεφαλής της Μονάδας D.2. της DG GROW - Industrial Forum, Alliances, Clusters, μίλησε εξ αποστάσεως, ενώ η Natalia Martínez Páramo, Επικεφαλής της Μονάδας SMP/SME Pillar της EISMEA - Internal Market and Support to Standardisation, ήταν παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης.
Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλάμβανε ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και συζητήσεις, τονίζοντας τη σημασία της επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφορίας με θεσμούς και πρωτοβουλίες του συστήματος καινοτομίας.
Ευρωπαϊκοί Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας: Ο Ιωάννης Αμαραντίδης, Senior Project Manager στον πρώτο ευρωπαϊκό κόμβο ψηφιακής καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα DigiAgriFood EDIH, συζήτησε τις συνέργειες μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας και του EEN.
Ελληνικό Cluster Ψηφιακής Υγείας: Ο Γιώργος Δημητρίου παρουσίασε τις εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες στο Ελληνικό Cluster Ψηφιακής Υγείας.
Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: Η Νατάσα Γρηγοράκη και η Ερι Παυλάκη καταχειροκροτήθηκαν καθώς παρουσίασαν την επιτυχημένη πρωτοβουλία Women Do Business υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενδυνάμωσης των γυναικών και στην επιχειρηματικότητα.
Η πρόοδος του έργου και η Τεχνητή Νοημοσύνη
Η
δεύτερη ημέρα επικεντρώθηκε σε εσωτερικά ζητήματα της κοινοπραξίας και
πλαισιώθηκε από παρουσιάσεις και υλικό πληροφόρησης για υπηρεσίες
εστιασμένες στην κοινότητα των startup και την αξιοποίηση της Τεχνητής
Νοημοσύνης.
Επισκόπηση Πακέτων Εργασίας: Ο συντονιστής της κοινοπραξίας Δρ. Αχιλλέας Μπάρλας και ο Μάκης Τικφέσης, στέλεχος της Ε.Ε. με επιτελικό ρόλο στην παρακολούθηση της ελληνικής κοινοπραξίας, παρουσίασαν στοιχεία για την πρόοδο του έργου, τη συμμετοχή της Ελλάδας στα αποτελέσματα του συνολικού Δικτύου, και κάλυψαν ζητήματα διαχείρισης, εξασφαλίζοντας ότι όλα τα μέλη της κοινοπραξίας είναι στην ίδια γραμμή και πλήρως ενημερωμένα.
Lean Startup Methodology: Ο Χρήστος Αράπης, ειδικός Καινοτομίας και Ανάπτυξης στην Innovate UK Business Growth, παρουσίασε τη μεθοδολογία Lean Startup και ανέλυσε παραδείγματα επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων εξηγώντας τι μπορούμε να διδαχτούμε από τον τρόπο που δοκίμασαν και ανέπτυξαν τις ιδέες και τα προϊόντα τους.
Εργαστήριο για τα εργαλεία AI: Ο Παναγιώτης Φραντζής, υπεύθυνος Επικοινωνίας του έργου, παρουσίασε μεθοδολογίες και πρακτικούς τρόπους αξιοποίησης των εργαλείων AI για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη συνεργατική λειτουργία των μελών της ομάδας Επικοινωνίας, τονίζοντας την αλλαγή που μπορεί να επιφέρει στην κουλτούρα των οργανισμών.
Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων: Ο Γιώργος Μπακής ανέδειξε τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και ιδιωτικών κεφαλαίων, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη φιλόδοξων, καινοτόμων επιχειρήσεων.
Συνολικά, η συνάντηση της κοινοπραξίας Enterprise Europe Network Hellas στο Ηράκλειο έδωσε την αναγκαία ώθηση για την επιτυχή συνέχεια του έργου και υπενθύμισε σε όλους τους εταίρους την αξία της συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφορίας με όλους τους δρώντες στον χώρο της υποστήριξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με δυναμικό καινοτομίας και εξωστρέφειας.