“Σχίσμα” μεταξύ μεγάλων και μικρών βιομηχανιών- Σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των μικρών

01.02.2023

Αθανάσιος Συριανός - Πρόεδρος ΔΣ ΣΒΘΣΕ

“Σχίσμα” μεταξύ μεγάλων και μικρών βιομηχανιών- Σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των μικρών

Με αισιοδοξία ξεκινά το 2023 για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, όπου σήμερα πραγματοποιεί εκδήλωση με κεντρικό άξονα την Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κυκλική Οικονομία. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αθανάσιος Συριανός μετέφερε την εικόνα της βιομηχανίας σήμερα, επισημαίνοντας πως υπάρχει “σχίσμα” μεταξύ των μεγάλων, των μεσαίων και των μικρών βιομηχανιών, με τις μικρές να βρίσκονται σε κίνδυνο για τη βιωσιμότητά τους. Στόχος, όπως τόνισε,  είναι τα συνεργατικά και συνεταιριστικά σχήματα και η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης.

“Η ελληνική οικονομία στέκει στον χώρο της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ σε πολύ καλύτερο επίπεδο από άλλες οικονομίες,  όσον αφορά στις προβλέψεις για το 2023. Ερχόμαστε από μια δύσκολη περίοδο του 2019, που μάθαμε ότι η υγεία δεν είναι κάτι δεδομένο. Το 2020 μάθαμε τι θα πει να δουλεύουμε εξ αποστάσεως, το 2021 και 2022 μας ακούμπησε ο πόλεμος στην Ευρώπη και το 2023 παρ’ ότι μπαίνουμε με κακό παρελθόν, οι Έλληνες μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Αυτό είναι σημαντικό καθώς και οι προβλέψεις που είχαν γίνει για τη χώρα μας βελτιώνονται προς το καλύτερο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συριανός.

Αναφορικά με την βιομηχανία της Θεσσαλίας και της Ελλάδας, την παρούσα εικόνα της αλλά και την στήριξη του κράτους ο πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ επεσήμανε πως έχει απλωθεί ένα δίκτυο στήριξης και για πρώτη φορά οι άνθρωποι που είχαν φορολογική κανονικότητα δέχτηκαν βοήθεια από τα Ταμεία Στήριξης.

“Ωστόσο, υπάρχει ένα “σχίσμα” μεταξύ μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αισιόδοξες προβλέψεις για το 2023. Το κόστος ενέργειας και ο πληθωρισμός τους απασχολεί, αλλά δεν κινδυνεύει η βιωσιμότητά τους. Σε κίνδυνο είναι η βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων και καλούνται να βρουν συνεργασίες για να μεγαλώσουν, γιατί τα μικρά μεγέθη δεν έχουν την ανταγωνιστικότητα να ακολουθήσουν την τεχνολογική και κεφαλαιακή εξέλιξη για το παγκόσμιο περιβάλλον ανταγωνισμού”, υπογράμμισε και σημείωσε ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την κυβέρνηση για την προώθηση των συνεργατικών σχημάτων δεν έχουν αποδώσει ακόμη καρπούς και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες.

Εάν μια επιχείρηση δεν λάβει υπόψη της τα θέματα περιβάλλοντος, ίσως να μην βρει καταναλωτές.

Μιλώντας για το μήνυμα της εκδήλωσης, δηλαδή της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κυκλικής Οικονομίας, ο κ. Συριανός επεσήμανε πως πρόκειται για ένα μήνυμα που υπάρχει εδώ και 40 χρόνια.

“Η πρώτη δική μου ενασχόληση με την Βιώσιμη Ανάπτυξη ήταν στο Πανεπιστήμιο Πειραιά το 1992 που είχα πάρει τη θέση για τη δυνατότητα που έχει μια επιχείρηση να διαφοροποιηθεί με αυτή, δηλαδή να πάρει πρωτοβουλίες για να πάει το θέμα μπροστά. Σήμερα, μια επιχείρηση αν δεν πάρει υπόψη τα θέματα περιβάλλοντος και κοινωνικής ευαισθησίας ίσως δεν θα βρίσκει και καταναλωτές. Είναι σημαντική διάσταση. Ευαισθητοποιώντας τα μέλη μας και τον θεσμικό ρόλο που έχουμε να επιτελέσουμε στην περιοχή Θεσσαλίας ανοίγουμε έναν κύκλο και η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από τον Σύνδεσμο θα δημιουργήσει κι άλλες εκδηλώσεις παρόμοιες, όπου θα εστιάσουμε στο κομμάτι για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η ικανότητα των επιχειρήσεων του Συνδέσμου μας διακριθούν σε αυτό τον παράγοντα”, τόνισε ο κ. Συριανός.

A-
A
A+
Η προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό είναι η πρακτική ενσωμάτωσης για την εξασφάλιση ότι δεν υπάρχουν εμπόδια που να εμποδίζουν την αλληλεπίδραση ή την πρόσβαση σε ιστότοπους του Παγκόσμιου Ιστού από άτομα με σωματικές αναπηρίες, καταστάσεις αναπηρίας και κοινωνικοοικονομικούς περιορισμούς όσον αφορά το εύρος ζώνης και την ταχύτητα. Όταν οι ιστότοποι έχουν σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και επεξεργαστεί σωστά, γενικά όλοι οι χρήστες έχουν ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργικότητα.